ВИДЕО Свет

(ВИДЕО) ДОЛАЗИ НЕПОБЕДИВА ЕПИДЕМИЈА: Научници у шоку, нову пошаст назвали БОЛЕСТ ИКС

Светска здравствена организација (СЗО) је издала је посебно упозорење за болест коју су назвали "болест Икс".

У свом извештају за 2018. годину у ком су представили болести које би могле да изазову глобалну епидемију уз болести попут Еболе, зике и ласа грознице упозоравају и на потенцијално опасни патоген који би могао да изазове светску епидемију. Научнике забрињава чињеница што у ствари не знају о чему је реч али су сигурни како ће до епидемије доћи.

НОРВЕШКА: Косово је држава, Русија непријатељ, Србија је у сваком случају на губитку

Објашњавају то подсећају на тренутна дешавања у свету, па тако и на развој хемијског ратовања, али и вештачки створених нових смртоносних болести.

„Болест Икс представља наше сазнање како озбиљну међународну епидемију може проузроковати засада непознати патоген“, наводи СЗО у саопштењу. Посебно су забринути је мисле како свет није баш спреман на такво изненађење.

„Примери из историје показују како би следећа епидемија могла да буде нешто што још нисмо видели до сада. Треба да будемо спремни, планирамо вакцине и дијагностичке текстове“, рекао је Џон-Арне Ротинген из одбора за науку. Научници страхују јер би нова здравствена криза могла да дође из било ког смера, па чак и од болести које су већ присутне, а познато је да рапидно мутирају, попут вируса грипа.

БИЋЕ ПАПРЕНОГ УДАРАЊА ПО ЏЕПУ: Возачи, ово су нове измене Закона о безбедности саобраћаја! Ево колико ће вас сада коштати прекршаји!

“Овакве болести су велика претња здрављу и потребно је да се наставе истраживања и развој на пољу надзора и дијагностике“, стоји у саопштењу СЗО. У лоше време долази и експлозија рада са генима, употребом отровних гасова али и развоја нових врста оружја које настају од бактерија и вируса. Примера у светским догађањима има много. Тако је Северна Кореја оптужена да је уз употребу смртоносног нервног агенса убила брата њиховог вође Ким Џонг-уна.

Од таквих синтетичких створених болести нико неће моћи да се одбрани будући да људи према њима немају природни имунитет јер нису могли ни да га стекну.

КАТАСТРОФА, ОВО СЕ НИКАДА НЕЋЕ ЗАВРШИТИ: Коначно се огласио Милан Јевђић чија је прича поделила Србију! ЕВО ШТА КАЖЕ

Епидемија би могла да се прошири брзо и да има велики број жртава. Иако постоје озбиљне претње од развоја ‘вештачке’ болести која би могла да однесе животе милиона људи, стручњаци сматрају како ће следећа светска епидемија стићи из природе.

Повећање популације помаже у ширењу заразних болести, а повећава и контакте између људи, животиња и природе. „С развојем друштва повећава се контакт људи и животиња што омогућује пренос и развој нових болести. Преносу помаже и модеран начин живота с честим путовањима и трговином по различитим деловима света“, упозорава СЗО.

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: НАТО упутио најопаснију поруку Србима још од бомбардовања

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РС: Сваки четврти није отац детета

НАШАО 40.000 ЕВРА НА АЕРОДРОМУ И ОДМАХ ИХ ВРАТИО ВЛАСНИКУ: Случај Синише Дабића из Борче доказује да данас још има ПОШТЕНОГ СВЕТА?!

ПУЦЊАВА НА ДУШАНОВЦУ: Убијен 39-годишњи мушкарац

Извор: Kurir.rs/Express.hr

Оставите коментар