Foto: Tehnički remont Bratunac
Регион

(ВИДЕО) ДЕСПОТ – ОКЛОПНО ЧУДО ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Овај тајни пројекат је запањио цео регион

На прослави Дана Републике Српске у Бањалуци представљен је и "Деспот“, прво оклопно возило произведено у Српској, компаније Технички ремонт Братунац.

Директор те компаније рекао је после дефилеа и представљања највећег изненађења да се још сабирају утисци, и позитивни и негативни, а да они као произвођачи имају највише замерки на којима треба да раде.

„Циљ је да возило тестирамо до маја, да урадимо још додатне измене и онда идемо на тржиште. Прва два купца по 10 комада су вец́ позната“, открива Ристић.

(ФОТО) КРВАВО ЈУТРО У ЛАЋАРКУ: Убијен младић (17), убоден у груди!

Није случајност што је тај пројекат представљен баш на Дан државности, али наш саговорник каже да пројекат није био тајан, већ поверљив, што значи да се до одређеног нивоа знало ко може да има информације о њему да би био успешан.

Тим од 25 људи који чине електроинжињери, електроничари, вариоци, бравари, механичари, али и стручњаци за механику, моторику и наоружање окосница су ове приче.

Саветима им је помагао и један од кључних људи који је у Немачкој био задужен за развој пројекта оклопних средстава. Да је „Деспот“ направљен у рекордном времену сведочи и чињеница да би се такав пројекат у Немачкој развијао око 5 година, а да би за то време било потрошено око 50 милиона евра.

Оно што је за рубрику „веровали или не“ јесте податак да је руководство фабрике ТРБ на идеју за то возилу дошло у октобру 2017, а да је тим стартовао у мају 2018. године, уз подршку министра унутрашњих послова РС.

(ВИДЕО) ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС ДРМА ЦРНУ ГОРУ: Бивши градоначелник Подгорице узима 100.000 долара од Кнежевића, а КАМЕРЕ СВЕ СНИМИЛЕ

„Тада је почела израда документације и у складу са захтевима купаца дошли смо до закључка да ћемо производити вишенаменско мултифункционално возило за безбедносне структуре, од најобичнијих ствари до антитерористичких борби, са одређеним степеном заштите функционално прилагођено формацији јединице која га користи,“ каже Ристић.

Произвођачи „Деспота“ су уверени да ће ово возило бити најбоље у својој класи, јер има ниво заштиту посаде и елемената возила ниво 2 према СТАНАГ-у, што је заштита од балистичких зрна до калибра 12,7 милиметара и противпешадијских мина.

Има погон на сва четири точка, независно вешање и опрему последње генерације у свету. Мотор је „Мерцедесов“, мењач аутоматски и вишестепени, а јако је битно да су сви остали делови од панцирног челика са одређеним системима за вентилацију и херметизацију, заштиту од биолошких и хемијских агенаса.

НЕЗАПАМЋЕН ЗЛОЧИН ТРЕСЕ ХРВАТСКУ! Учитељица терала ученике да МОКРЕ У ГАЋЕ, годинама их тукла и понижавала, прште пријаве родитеља!

„На отвореном путу може да се креће до 130 километара на час, савлађује вертикалне препреке, бочне нагибе, водене препреке, зидове до одређеног степена, али је најважније да има добар ’клиренс‘ (растојање подлоге и пода). Конструкцијски је прилагођено да разбија препреке са одређеним противпожарним системима, док је платформа задњих врата хидраулична и аутоматска, што омогуц́ава да тимови брзо реагују и да су веома мобилни“ објашњава директор ТРБ.

Он додаје да то возило не мора да буде борбено, вецћможе да буде и санитетско, да се употребљава за заштиту границе, у хуманитарним мисијама и за транспорт.

КРЕНУЛА ДА СЕ ПОРОДИ ПА ПОГИНУЛА! Тек рођена беба постала сироче, а рођак страдале Јоване открио језиву чињеницу о удесу који је породицу завио у црно!

„Овај пројекат је веома битан за сигурност наше земље, али и за економију. Он је конкурентан не само због опреме и испоруке, већ и због сервисирања. Наше тржиште у последњих пар година било је управо оно на којем је пословала и бивша Југославија, а то је блок несврстаних. То су земље које су данас у агонији, јер се налазе растрзане између Истока и Запада. Политика је у уској вези са безбедношћу, сви се боје једни других и у сталном су страху. Не може свако да приушти себи ’МиГ 29‘, нец́е свако да буде компатибилан са западном или источном политиком, тако да ми ту тражимо своју шансу“, каже Ристиц́.

Додаје да његова фабрика сада једина на тржишту нуди квалитетан сервис уз нижу цену него било ко други и не продаје политику, што је добар рецепт.

„Деспот“ први пут у јавности

„Деспот“ први пут у јавности: Оклопно возило највеће изненађење дефилеа у Бањалуци

Posted by Sputnik Србијa on Wednesday, 9 January 2019

„Сматрам да је оно што ми радимо производ труда и воље овог народа. То је победа наших радника који су радили у три смене, ја сам само имао визију“, објашњава директор ТРБ.

ПРОНАЂЕНО ОБЕЗГЛАВЉЕНО ТЕЛО ЧОВЕКА! Два стафорда не дају да се приђе лешу, СТРАВА И УЖАС У ШАПЦУ!

Он каже да је фирма коју је преузео пре пет година била девастирана, да је била у дугу 12 милиона марака и да је ово светски рекорд како је стала на ноге, а све захваљујуц́и управо новим производима.

Он је навео да је његова компанија последњих година понудила међународном тржишту четири нова престижна производа — линију за производњу муниције, машину за хуманитарно деминирање, пиштољ РС9 и „Деспота“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Мистериозно убрзање магнетног поља: Северни пол клизи ка Сибиру

„МЛАД ЈЕ И НЕИСКУСАН“ Лети перије међу Албанцима, политичари у Тирани се дохватили за гуше због РАМИНОГ ДЕЧКА С КОСОВА!

Да ли ће Јерусалимска патријаршија примити украјинске расколнике на Богојављење

(ВИДЕО) ОТАЦ И ЋЕРКА КОЛИМА СЛЕТЕЛИ У РЕКУ, МИСЛИЛО СЕ ДА ИМ НЕМА СПАСА: Онда се појавио младић који је скочио у ледену воду и постао херој!

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
29°
Mon
28°
Tue
28°
Wed
29°
Thu