spc.rs
ВИДЕО Православље Србија

(ВИДЕО) ДАНАС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРАЗНИК: Православци славе Ваведење Пресвете Богородице

Српска православна црква и њени верници данас славе један од највећих празника у православном свету, Ваведење Пресвете Богородице, који је обележен као црвено слово.

Овај дан слави се као успомена на дан када је Богородица, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане, први пут уведена у храм Господњи.

Чином Ваведења Маријиног, каже предање, свети родитељи испунили су завет да ће пород, којег дуго нису имали, „предати Богу на службу“.

– Напред су ишле девице, са запаљеним свећама, а за њима пресвета Дева, украшена царским благољепним хаљинама, како приличи кћери царевој и невести Божјој – записано је у „Прологу“ владике Николаја Велимировића.

Ваведење је слава манастира Хиландар на Светој Гори, па ће братсво српске царске лавре прославити празник своје заштитнице и заштитнице читавог Атоса.Према предању, Богородица је једина жена која је ступила на тло Свете Горе на свом мисионарском путовању по повратку из Свете Земље.

Богородица се сматра заштитницом жена породиља и разна су народна веровања везана за моћ икона на којима је она представљена. Према народним веровањима, сточари славе Ваведење како би им Богородица заштитила стоку од звери, а у источној Србији су на основу времена тога дана предсказивали род усева – ведро небо обећава добру летину.

У појединим таковским селима је био обичај да се на данашњи дан након службе остане код цркве и да се ту први пут појаве све младе које су се удале те јесени, а у селима јужног Поморавља све жене које немају децу, одлазе у манастир Црквицу где се читаву ноћ моле како би добиле пород.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ОБРАЧУН НА КАРАБУРМИ: У жестокој тучи севали ножеви, младић (28) превезен у Ургентни центар

Након 73 године дешифровано писмо Јеврејина о хорорима Аушвица

„Ближи се сукоб са Северном Корејом, склонити људе из Јужне Кореје“

Извор: Информер.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Fri
29°
Sat
31°
Sun
31°
Mon