sps.org.rs
Политика Србија

(ВИДЕО) ДАЧИЋ: Хрватска сваке године у време Олује ПРОВОЦИРА И РУГА СЕ СРБИЈИ!

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је за Пинк да није сигуран да ли Хрватска жели да ради на побољшању односа са Србијом, јер сваке године у време Олује провоцира.
printscreen

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је дошло до помака у међусобним односима Србије и Хрватске, али да Хрватска сваке године у време обележавања акције Олуја, прави такве ствари којима провоцира и руга се Србији.
Односи Србије и Хрватске су кључни за односе у региону, додао је он и истакао да зато треба уложити максималан напор да две државе нађу заједничке тачке за развој таквих односа.
Он је рекао да је претходних месеци дошло до одређених помака у нашим међусобним односима и да су се десили неки догађаји који су подстакли да можемо да причамо озбиљно о будућности.
– То је пре свега избор председника Александра Вучића и долазак хрватске председнице на инаугурацију – рекао је Дачић и подсетио да је током боравка председника Вучића и њега на недавном Форуму у Дубровнику са хрватске стране изражавана вербална спремност за развој односа двеју земаља. И то што је нова хрватска министарка спољних послова из корпуса који је већ био ангажован на неким питањима у Србији, Дачић је оценио као добре претпоставке за развој односа двеју земаља.
– Овде је кључно питање да ли се то жели озбиљно, јер видимо да је већ постала пракса да се сваке године уочи Бљеска и Олује дешавају овакве ситуације које те односе компликују. Ове године то су економске мере према Србији – рекао је Дачић.

printscreen

Подсетио је да је прошле године у јулу, на пример, покренуто питање рехабилитације кардинала Алојзија Степинца, затим је уследило обнављање суђења Браниславу Главашу за ратни злочин над Србима, па подизање споменика Миру Баришићу, као и хрватско блокирање Србије у отварању поглавља 23.
Дачић је подсетио да се и ове године у Хрватској слави Олуја у месту где се пре 75. година на тај датум десио велики злочин.
– И као шлаг на торту је обележавање Олује уз учешће (Марка Перковића) Томпсона, човек који је добио много више на медијском значају него што то објективно заслужује. Реч о усташкој пропаганди са усташким покличима и поздравима. Он ове године пева у Слуњу и то на дан обележавања 75 година од великог покоља који се догодио на том подручју – рекао је Дачић.

– Неко би рекао да Томсон не пева случајно баш на тај дан у том месту. Таквим потезима, Хрватска се руга Србији у смислу да им је све дозвољено, ‘ми смо чланица ЕУ’. Али таква политика не дорпиноси побољшању односа – оценио је Дачић и додао да и у ЕУ постоје двоструки стандарди.
Дачић је рекао да је велики проблем што ми велики део наше историје са Хрватском не можемо да нашпишемо заједно, јер они неке догађаје чак и из ИИ Светског рата тумаче на један, а ми на други начин, за нас је злочин, а код њих је празник, баш као што је случај и са Олујом.
Дачић је нагласио да треба уложити максималне напоре да се нађу додирне тачке са Хрватском.
– Ми не можемо стално да гледамо у прошлост и поред тога што се десило, морамо да тражимо додирне тачке, али онда опет како да гледамо додирне тачке кад они спроведу ове економске мере према Србији.
Говорећи о иницијативи председника Србије Александра Вучића да се отвори унутрашњи дијалог о Косову и Метохији, Дачић је рекао да није лако говорити о свим тим питањима, али да је председник Србије изашао са тим да свако може да изнесе своје мишљење и предлог.
Министар спољних послова је рекао да је био изненађен када је чуо предлог лидера појединих опозиционих странака да Косово треба пустити у Интерпол и дати му столицу у УН.
– Био сам фрапиран када сам прочитао да је Саша Јанковић изјавио „што не би Косово пустили у Интерпол“ или када Борис Тадић каже „што не би дали Косову столицу у УН“ – рекао је Дачић.
– Нападају нас да смо сишли испод те црвене линије у дијалогу у Бриселу, а онда кажу дајте КиМ столицу у УН. Ми овде не причамо о давању столице, него дај да видимо шта нам је крајњи циљ у вези са Косовом.
Он је поновио да Србија неће признати независност Косова и да позив за дијалог то ни не значи, одбацујући тако критике појединаца који су оценили да позив на дијалог значи управо признавање независноти КиМ.
ПГЛЕДАЈТЕ ДАЧИЋЕВО ГОСТОВАЊЕ НА ТВ ПИНК:

Извор: Информер

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СВИ МУШКАРЦИ ЋЕ ИЋИ НА ВОЈНУ ОБУКУ! Министар Вулин објаснио зашто…

Погледајте шта је остало од НАЈСКУПЉЕГ оружја бивше Југославије, вредног ЧЕТИРИ МИЛИЈАРДЕ долара! (ФОТО/ВИДЕО)

ВВС форсира хомосексуализам у Србији: ,,Важно је да Срби СВАКИ ДАН гледају лезбејку премијерку“

ПОПОВИЋ: Хрватска нека врати отету имовину прогнаним Србима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri