printscreen/youtube
Аналитика

(ВИДЕО) Да ли су Кинези добили невидљиви авион по цени шпорета „смедеревца“

И даље је мистерија колико је НАТО авиона оборила југословенска противваздушна одбрана током агресије НАТО-а на СРЈ 1999. Америка никада није потврдила обарање свог невидљивог бомбардера Б-2, вредног две и по милијарде долара, који је наводно пао у околини Винковаца.

САНДРИНОЈ ПРИЈАТЕЉИЦИ ПРЕТИ ЗАТВОР! Откривен узрок удеса због ког се новинарки боре за живот

Трећи дивизион 250. Ракетне бригаде југословенске ПВО оборио је ловца Ф-16 у околини Шапца, а тешко оштетио и два невидљива авиона Ф-117, од којих се један принудно спустио у Загреб, а други у Сарајево. Ипак, највећи подвиг ове јединице је обарање Ф-117 27. марта 1999. у атару села Буђановци.

Последњих десетак дана у српским медијима појављују се информације да су делови овог авиона одмах по обарању прослеђени у Кину и Русију. О томе је у емисији „На нишану Лазанског“ говорио пуковник Золтан Дани, командант посаде која је оборила амерички авион.

РАДА МАНОЈЛОВИЋ ХИТНО НА ЛЕЧЕЊУ У БОЛНИЦИ: Стање јој све горе, не може више да трпи болове, али се НИКАКО не одриче овога…

Делови олупине обореног авиона завршили су у београдском Музеју ваздухопловства, неки су завршили у спомен-соби 250. Бригаде, а неки су у спомен-соби пуковника Данија у месту Скореновац код Ковина, каже он.

Иако су кружиле гласине да је америчка Амбасада тражила да се главни делови авиона врате, они се налазе у депоу Музеја ваздухопловства, додаје.

(ФОТО) ТЕШКА НЕСРЕЋА У ЦРНОЈ ГОРИ: У судару погинуо држављанин Србије!

„Ја сам ишао и видео сам да су још тамо. То је сто посто тај мотор јер имам фотографије са места када је оборен, тако да може да се упореди“, каже Дани.

О томе да ли су српске власти неке делове авиона уступиле Русији или Кини, Дани каже, може само да нагађа.

„Не могу да кажем ништа директно и са сигурношћу. Људи из Буђановаца причали су да су две-три године после тога долазили неки Кинези и тражили су да покупе све што је било код сељака, сваки шрафчић. Интересантна је прича једног Буђановчанина. Он је био у кући са мајком, а Кинези су сазнали да он има црево за ваздух за пилота. И они су дошли код њега да то купе. Они га питају по којој цени би им продао то црево, а његова мајка одговара да им прода по цени шпорета ’смедеревца‘“, прича Дани.

Лазар је планирао свадбу, а сад му спремају сахрану: Анђела се заувек опростила од њега претужном поруком. „Љубави заувек ћеш ми бити у срцу“

Дани је, каже, чуо за много сличних случајева, а када су се гласине да Кинези купују све што је отпало са обореног америчког авиона, мештани су се утркивали ко ће више делова да сакупи.

Саговорник Спутњика је, како каже, сигуран да су и Руси добили неке делове америчког авиона.

За четири компјутера којима је авион био опремљен, Дани је чуо гласине да су завршили у Кини и да су били продати за пет милиона долара.

Спомен-собе у којима су изложени делови обореног америчког авиона обилазили су и амерички официри, који су такође обишли и команду 250. Бригаде у Јакову. На улазу у команду бригаде, прича Дани, нацртана су три авиона — Ф-117, Б-2 и Ф-16.

Амерички бомбардер Б-2 погођен је 20. маја 1999, после поноћи, а потврде да је тај авион погођен нема јер је, према Данијевим речима, пао на хрватску страну, 15 километара од границе.

400 ЗАБРАЊЕНИХ На листи Срба који не смеју да уђу у Црну Гору сада су и син познате певачице, старлете, кик-боксер и ТУ НИЈЕ КРАЈ

Дани је чуо приче од хрватских ватрогасаца који су те ноћи гасили пожар у шуми у близини Винковаца, а такође је авион био избрисан са листе авиона. Авион је касније враћен на листу.

„Неко је посао одрадио чиновнички, па га је избрисао зато што га нема, а онда су видели да су се на тај начин издали, па као то је била штампарска грешка“, каже Дани.

(ФОТО) ОЖЕНИО СЕ 34 ГОДИНЕ МЛАЂОМ БЕОГРАЂАНКОМ: О њиховој свадби на Јамајци на самој плажи БРУЈИ цели регион, а ево ко је фамозни српски богаташ

Дани је такође разговарао са хрватским полицајцем који је обезбеђивао део шуме на коју је авион пао. Те ноћи су, према речима тог полицајца, у простор шуме где је пао авион, ушли камиони Кфора (међународних снага у БиХ), који су однели све, па чак и метар и по дебео слој земље.

„Они знају да смо га оборили, ми знамо да смо га оборили, они неће да признају. Признају онај Ф-16 који је пао близу Шапца, који је такође оборила наша јединица. Значи, ми рачунамо три комада. Поред тога, погодили смо још два. Они су оштећени, али нису пали“, каже Дани.

(ВИДЕО) ГРОМ УДАРИО У ЦРКВУ НА ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ: Грађани не памте такву олују, богомоља потпуно уништена

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЛАВРОВ: Тврдње да Русија жели да подели Европу су апсурдне!

МЛАДИЋ ИЗ РУМЕ КОЈИ ЈЕ КРВНИЧКИ ПРЕТУЧЕН У СУТОМОРУ ИМА ШАНСЕ ДА ПРЕЖИВИ: Стефан је и даље у коми, али показује знаке побољшања

(ВИДЕО) ДАЧИЋ: Постигли смо историјски успех – АЛ’ ТЕК ЋЕ БОРБА ДА СЕ ВОДИ!

ИТАЛИЈАНСКИ НОВИНАР ОБЈАСНИО: Лажне вести одредиле слику света о рату на Косову и Метохији

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ! Ево шта никако не смете да радите!

rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
29°
28°
Thu
29°
Fri
29°
Sat
24°
Sun