ВИДЕО Занимљивости

(ВИДЕО) Да ли је необични астероид у ствари ванземаљска сонда?

Изгледом који до сада није виђен у нашој галаксији, астероид Oумуамуа привукао је пажњу астронома до те мере да поједини сумњају да је у питању сонда неке ванземаљске цивилизације.

Стручњаци су спремни – „лов за уљезом“ у нашој галаксији може да почне!

Путинова странка традиционално угостила Заветнике у Москви (ФОТО)

Тим астронома које предводи руски милионер Јуриј Милнер у оквиру свог, 100 милиона долара вредног пројекта „Брејктру лисн“ (Breakthrough Listen), покренутог у сарадњи са чувеним физичаром Стивеном Хокингом, истражиће астероид током ове недеље, пре него што изађе из домета земаљских телескопа.

То подразумева потрагу за радио-сигналима, јер мистериозни посетилац „може бити и ванземаљски свемирски брод“.

Користиће, као и до сада, велики радио-телескоп у Грин Бенку, у Западној Вирџинији.

Све је почело прошле недеље када је Милнер примио мејл са проценом једног од водећих научника у његовој мисији проналажења других облика интелигентног живота у универзуму.

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ НАЈАВЉУЈУ ВЕЛИКИ РАТ: Једна од највећих суперсила у ТИШИНИ СЕ ПРИПРЕМА ЗА НАЈГОРИ СЦЕНАРИО!

„Што више проучавам овај објекат, све ми чудније изгледа и тера ме да се питам да није вештачки направљена сонда у питању, послата од стране друге цивилизације“, написао је у свом електронском писму професор Ави Леб, иначе шеф Одсека за астрономију на „Харварду“.

Леб сматра да је ова специфично издужена свемирска стена исувише чудна за обичан астероид, а са друге стране по облику идеална за брод који лети између звезданих система.

Истраживачи који раде могућностима транспорта на велике даљине још раније су сугерисали да је облик цигарете или игле најидеалнији за међугалактички свемирски брод, јер минимализује отпор и могуће оштећивање од стране интерстеларних гасова и прашине.

(ВИДЕО) КАД СЕ РУСКИ ПИЛОТИ ЗАИГРАЈУ: Погледајте блиски сусрет моћних машина!

Оумуамуа је од нас сада удаљен два пута више него што је Земља удаљена од Сунца, али то не умањује могућности огромног радио-телескома из Западне Вирџиније да покупи и најмањи сигнал.

Овакав астероид није виђен до сад

Aстероид у облику цигаре, првобитно назван A/2017 У1, касније Оумуамуа (на хавајском „гласник издалека“), прошао је поред Земље прошлог месеца и први је међугалактички објекат виђен у нашем соларном систему.

Црвенкасте је боје и први пут је уочен 18. октобра. Креће се брзином од 44 километра у секунди, тренутно од Сунца и Земље ка границама Млечног пута.

Дужина му је oко 400 метара а ширина 10 пута мања, што је размера која никада до сада није уочена код било којег астероида или комете у нашем соларном систему.

(ВИДЕО) ФИЛМСКО ХАПШЕЊЕ НА ЧУКАРИЧКОЈ ПАДИНИ: Уз претњу ножем покушао да опљачка трафику, полицајци га разоружали

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ВЛАДАРИ СВЕТА У СРБИЈУ ДОНОСЕ СЕМЕ ЗЛА: Ако хоћемо у ЕУ, поручују, морамо им отворити врата, ПУТИН ИХ ИЗБАЦИО ИЗ РУСИЈЕ!

ХАГ ДАНАС О ШЕШЕЉУ, А ОН ИМ ИЗ БЕОГРАДА ПОРУЧУЈЕ: Пренос из Хага да гледам? Не пада ми на памет! У то време ручам, па дремам!

АФЕРА „ЗАРАЖЕНА КРВ“: Даваоцу прети до пет година затвора

ЈУЧЕ ПРОЛЕЋЕ, ДАНАС ЈЕСЕН! Време хоће да нас излуди, стиже наоблачење, слаба киша и ПАД ТЕМПЕРАТУРЕ!

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
27°
Wed
28°
Thu
29°
Fri