ВИДЕО Свет

(ВИДЕО) ЧЕТВОРОНОЖНИ КОСМОНАУТ: На данашњи дан, пре 60 година Лајка је неповратно отишла у свемир, а ево зашто су изабрали баш њу

"Замолила сам је да ми опрости, помазила је последњи пут и заплакала", каже 90-годишња руска биолошкиња Адиља Котовска, присећајући се дана када је мешанка Лајка постала прва животиња у свемиру.

Совјетски Савез лансирао је Лајку у свемир у сателиту Спутњик 2 пре 60 година, 3. децембра 1957. Само месец дана раније СССР је у свемир послао први сателит са Земље, Спутњик 1.

Лајка је у летелици преживела неколико сати, облетевши Земљу пре тога девет пута.

„Тих девет кружења око Земље учинило је Лајку првим светским космонаутом. Жртвована је ради успеха будућих свемирских мисија“, каже Котовска, поносна на своју пионирску улогу у раду с првим животињама у свемиру.

Лајкино путовање је за совјетског лидера Никиту Хрушчова била још једна победа у свемирској трци с Американцима.

У одлично темпираном пропагандном подухвату, лансирање Лајке збило се четири дана пре 40. годишњице прославе Октобарске револуције.

„Неколико паса пре Лајке је било лансирано на кратке подорбиталне летове који су трајали неколико минута како би се проверило може ли да се преживи у бестежинском стању“, рекла је Котовска.

Да би се пси прилагодили путовању у капсули дугој само 80 центиметара, Котовска их је поступно премештала у све мање кавезе.

Псећи кандидати проводили су време у центрифуги, симулатору гравитационих сила које се створе у тренутку лансирања, а излагали су их и сличним нивоима буке.

Лајка је била мешанка, пронађена на улици у Москви, стара око три године и тешка шест килограма.

Лет без повратка

„Бирали смо само женке јер оне не треба да дижу ногу док уринирају, што значи да им треба мање простора него мужјацима. А луталице смо бирали јер их је било више и биле су мање захтевне“, каже Котовска.

Пси су због публицитета требало да буду фотогенични и давала су им се памтљива имена. Лајкино име, наравно, долази од ‘лајања’. Она је изабрана за први лет јер је била паметна и послушна.

„Наравно да смо знали да ће угинути на лету јер у оно доба није било начина да је вратимо назад“, рекла је Котовска.

Спутњик 2 лансиран је у 5.30 ујутро по московском времену из Казахстана, места на којем ће се касније развити космодром Бајконур.

„Испрва је све било у реду. Наравно, током лансирања Лајкино срце се јако убрзало, али након три сата пулс се вратио у нормалу“, прича Котовска.
Изненада, током деветог кружења око Земље, температура у капсули почела је да расте и досегла је 40 степени Целзијуса. Изолација од Сунчевих зрака није била довољно добра. Научници су се надали да би Лајка могла да преживи осам до десет дана, али угинула је од дехидрације после неколико сати.

Совјетски радио је без обзира на то данима извештавао да је Лајка добро. Службена верзија гласила је да је Лајка угинула од отрова који јој је подметнут у храну да би се поштедела болне смрти при повратку у Земљину атмосферу. Москва је те измишљотине држала још годинама.

Сателит с Лајкиним остацима изгорео је у атмосфери пет месеци касније, 14. априла 1958., негде изнад Антила.

Један од водећих научника који је радио на тој мисији, Олег Газенко, на прес конференцији 90-их година, изразио је жаљење због Лајкине смрти.

„Што више времена пролази, више ми је жао. Није требало то да урадимо. Од тог лета нисмо научили довољно да бисмо оправдали смрт пса.“

Прве животиње које су лансиране у свемир и вратиле се живе биле су мешанке Белка и Стрелка у сателиту Спутњик 5, у августу 1960.

Успех те мисије уверио је совјетске власти да крену у најрискантнију мисију – слање првог човјека у свемир. У априлу 1961., три и по године после Лајке, то је постао Јури Гагарин.

Извор: Курир.рс, индех.хр

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАОС У МЛАДЕНОВЦУ! Обрадовић упао у Глишићев кабинет, претучена одборница

МУП се огласио поводом ЗАХТЕВА СЕПАРАТИСТЕ Угљанина

(ХИТ ФОТО) УРНЕБЕСНА НАДОГРАДЊА У НОВОМ БЕОГРАДУ: Гради се кућа на крову зграде!

(ВИДЕО) БИВШИ ЧЛАН ИЛУМИНАТА ОТКРИО ДУГО СКРИВАНУ ТАЈНУ: У случају светске катастрофе ових 5.000 људи ће да…

 

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun