Извор: sputnik.com
Аналитика Русија

Вежба ,,ЗАПАД 2017″: Демонстрација надмоћи руских тенкова

Здружена руско-белоруска стратешка војна вежба ,,Запад 2017" пружила је могућност за прво масовно тестирање способности нових руских тенкова Т-72Б3М и њихових посада. Први утисци су изразито повољни.

Аутор: Виктор Вуловић

У саопштењу за медије које је у недељу издало руско министарство одбране поводом маневара ,,Запад 2017″ наводи се да је ова вежба прво масовно тестирање тенкова Т-72Б3М и њихових посада.

,,Посаде тенкова Т-72Б3М су морале да пређу много километара неприступачног терена, по различитим типовима земљишта и кроз различите препреке, као и да за то време изводе бојева гађања у дневним и ноћним условима, и то при извођењу маневара у великим брзинама.“ – наводи се у саопштењу.

Најновија итерација тенка Т-72Б3 са ознаком ,,М“ ушла је у арсенал руских оклопних јединица Западног војног округа прошле године, док су је њихове белоруске колеге добиле у јуну ове године. Од почетка године, руска војска је добијала ове тенкове просечном динамиком од 20 комада месечно.

Овај тенк карактеришу јачи мотор, аутоматска трансмисија са 7 брзина плус рикверц, ретровизорска камера и модернизован систем управљања ватром (СУВ). Посебно је интересантан компјутер за контролу пропулзије мотора који посади пружа могућност управљања тенком преко дисплеја.

Извор: sputnik.com

Тенк је нарочито квалитетно заштићен, па тако поседује вишеслојни оклоп са експлозивно-реактивним кутијама ,,Реликт“ треће генерације, као и анти-кумулативне паное који штите задњи део куполе. Руски медији га хвале као ,,супериорно заштићено возило“.

Ово борбено возило је у стању да путује брзином од 70 километара на час захваљујући свом мотору од 1130 коњских снага. Нови мотор је довољно јак да тенку пружа изузетне маневарске способности, упркос импозантној маси од око 45 тона, што се показало на вежби ,,Запад 2017″.

Т-72Б3М је наоружан глаткоцевним топом повећане издржљивости типа 2А46М5 од 125 mm који у комбинацији са софистицираним нишанским системом ,,Сосна-У“ и осматрачким системом командира ,,ПК ПАН“ пружа трочланој посади могућнст прецизног дејства на раздаљинама до 5 километара. Топ је компатибилан са различитим типовима муниције, па чак и ,,паметним“ ракетама.

Перформансе овог тенка показане на вежби ,,Запад 2017″ унеле су немир у редовима НАТО посматрача јер се сматра да овај тенк превазилази способности било ког НАТО тенка.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Нови начин борбе: У Сирији бесни подземни рат

Буден: На кључним позицијама у Хрватској проусташе и фашисти

,,Није донета одлука о наплаћивању улаза на Калемегдан“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat