Printscreen
Друштво Србија

Весић: Током јесени крај радова на већини саобраћајница у Београду

Градски менаџер Горан Весић рекао је за РТС да ће током јесени бити завршени радови на већини саобраћајница у Београду, при чему ће комплетан потез Рузвелтова-Славија-Булевар ослобођења бити пуштен у саобраћај 16. новембра.

Горан Весић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да су почели радови на десној страни Булевара ослобођења, од Славије према Аутокоманди, и да ће бити завршени 22. октобра, када ће цео Булевар ослобођења бити пуштен у саобраћај.

„Део који сада радимо између Рузвелтове и Улице краљице Марије биће готов већ 22. септембра“, најавио је Весић.

Весић се осврнуо и на радове који су у току на Бранковом мосту, истакавши да је реч о огромном захвату јер је мост састављен из три дела од којих је један био у веома лошем стању па је било потребно, због безбедности аутомобила и људи који пролазе тим мостом, заменити комплетне челичне конзоле испод моста.

„То је 40 тона новог челика, сада се доста ради испод самог моста и то је једноставно морало да се спроведе“, рекао је градски менаџер.

Како је нагласио, улажу се напори како би сви радови били завршени у најкраћем року, а то се, каже, види по томе што радови у Рузвелтовој, Булевару и Славији трају шест месеци, док су претходници у Скупштини града направили уговор за извођаче радова у Војводе Степе која је трипут мања деоница, а радило се 12 месеци.

„Трудимо се и да обезбедимо да радови буду урађени најквалитетније могуће и знамо да сви ови радови ометају уобичајени живот грађана, али код нас се дуго није улагало у инфрастуктуру“, рекао је Весић, додавши да ће и наредних година бити радова.

Он је подсетио да је у последње три године реконструисано 646 улица укупне дужине 325 километра, а „Путеви Србије“ су урадили око 110 километара улица на територији Београда.

„Поред тога, наше градске општине су урадиле преко 100 километара некатегорисаних путева новцем из градског буџета. Урадили смо 113 километра канализације и 283 километра водовода. Покренули смо поново пројекат Макиш-Младеновац где ће 2021. сви грађани Младеновца и сва успутна насеља, од Гроцке преко Сопота, као и делови Звездаре и Вождовца, добити градску воду“, навео је Весић.

Додао је да је у последњих неколико година отворен велики број државних, односно градских градилишта, и то не само у центру Београда, већ се ради и у Обреновцу, Лазаревцу, Младеновцу, Гроцкој…

На констатацију да неки замерају то што се баш у овом тренутку спроводе толики радови и спекулишу да је то можда због избора који предстоје, Весић каже да је чуо те оптужбе, али да „то могу да кажу само људи који не разумеју процес како се један пројекат ради“.

„То могу да говоре само они који су ове три, односно четири године преспавали. Ми радимо констатно, већ три године Београд се уређује и уређиваће се и даље, и ништа се сада посебно не дешава у односу на оно што се дешавало раније. Суштина је у томе што смо успели да неке пројекте покренемо јер вам треба годину-две да их завршите“, каже Весић.

Према његовим речима, не почиње пројекат кад видите раднике и багере на улици, већ морате да прво припремите пројекат и новац у буџету, па да распиште јавну набавку, па да добијете извођача, а тај процес траје око годину или две, при чему некад и јавна набавка не успе.

На питање зашто фонтана на Славији и Кружни ток нису рађени у исто време, одговара да је фонтана финансирана из буџета Дирекције за грађевинско земљиште, док су радови у Булевару ослобођења, Рузвелтовој и на Славији финансирани из кредита ЕБРД-а, и то су била два различита тендера.

Упитан хоће ли у Београду бити великих саобраћајних гужви од 1. септембра када почиње нова школска година, Весић каже да ће, ако возачи буду поштовали упутства да заобиђу места где се изводе радови, гужве моћи да се избегну.

„Ми се радујемо 1. септембру. По зимском реду вожње на улицама ће бити преко 1.200 аутобуса, око 25 одсто више него у летњем реду вожње“, истиче градски менаџер.

„Београд уложио око 100 милиона динара током лета у обнову 90 школа“

Весић је навео и да ове године у школу полази 17.148 првака – 633 деце више него 2016, истакавши да је град Београд уложио око 100 милиона динара током лета у реконструкцију 90 школа и око 175 милиона динара у вртиће, а ради се и школа у Бегаљици која ће бити готова 2. октобра.

Говорио је и о фасадама, подсетивши да је у Београду обновљено око 120 фасада у централној зони, под заштитом државе, од око 170 планираних.

„У наредних неколико месеци донећемо правилнике у граду који ће регулисати обавезу одржавања фасада. Под тим мислим на обавезу правних лица – компанија, државних институција као што су поште, школе… То ће контролисати град“, рекао је Весић, изразивши очекивање да ће трећина фасада бити уређено на тај начин.

Што се тиче станара, како је најавио, биће креирани програми у наредним годинама где ће бити понуђено да се фасаде раде уз учешће и града и станара.

„Нама су фасаде важне јер су излог града, а деценијама на њима није рађено“, закључио је градски менаџер.

Извор: Танјуг/РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

СВЕ НАС ЈЕ МАЊЕ И У СВЕТУ: У Аустралији од Срба праве Хрвате и Босанце, а у САД нас за 50 година неће ни бити

Ко ће да брани Северну Кореју ако се деси најгоре

Тадић се ломи између Шутановца и Јанковића

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri