Православље

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ: Срби и Норвежани славе истог свеца

Норвешка данас слави Олсок, познатији као Дан светог Олафа док Српска православна црква слави истог свеца 13 дана касније по јулијанском календару.

Уз богат културни програм, доста музике али и различитих конференција, норвешки градови Трондхајм, Сапрсборг, као и места на норвешкој западној обали, данас славе живот Олафа Другог Харалдсона, познатијег као норвешки вечни краљ и светац покровитељ Олаф, саопштила је амбасада Норвешке.

О његовом животу највише се зна из сага, као и прица раних норвешких монаха. Наиме, овај викиншки краљ је стигао у Норвешку из Новгорода како би проширио хришћанство у тој земљи.

Умро је 1030. године у бици код Стиклестада. Годину дана након његове смрти је отворен његов ковчег и откривено да његови нокти и коса никада нису престали да расту. Олаф је канонизован у Трондхајму и добио име свети Олаф. Словени су му подигли цркву у Новгороду.

Викинзи, а посебно свети Олаф, заслужни су за ширење хришћанства у нордијским земљама, а како се све то дешавало пре раскола на православце и католике 1054. године, свети Олаф заузима важно место и у Православној цркви. Он је последњи западњачки светац ког је прихватила за свеца и Православна црква.

Сваког 29. јула Дан светог Олафа се слави и у Шведској, на Фарским острвима, као и у деловима Велике Британије. Српска православна црква обележава овај дан и слави светог Олафа 13 дана касније.

Извор: РТС

Прочитајте још:

Вулин: Нови мигови сигурно стижу, будимо стрпљиви

У Кини одржана огромна војна парада, Трамп разочаран (ФОТО, ВИДЕО)

ТОТАЛНИ ХАОС У ОПОЗИЦИЈИ: Ништа од уједињења

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
20°
Thu
20°
Fri
23°
Sat
24°
Sun