Извор: sputnik.com
Регион

Веритас: Загреб избегава идентификације жртава ,,Олује“, положај Срба гори од уласка ХР у ЕУ

Хрватска и даље избегава да се суочи са својом злочиначком прошлошћу, а то јој толерише западна међународна заједница.

Документационо информативни центар Веритас саопштио је, уочи обележавања 22. годишњице операције ,,Олуја“ којом је Хрватска етнички очишћена од Срба, да Хрватска без правог разлога избегава ексхумације око 165 тела која су укопана под ознаком ,,непознат“ и отеже и са идентификацијама 379 ексхумираних посмртних остатака жртава ,,Олује“.

,,Хрватска избегава без ваљаног разлога ексхумације познатих места укопа са око 165 посмртних остатака, покопаних углавном под ознаком ,непознат’, што је јединствен случај на подручју бивше Југославије“, оценио је Веритас који наводи да је у акцији која је почела 4. августа 1995. године, више од 220.000 Срба протерано из својих домова, а њих 1.859 је убијено или се воде као нестали током акције и после ње.

Од тог броја, њих 1.209 (65 одсто) су цивили, од којих су око три четвртине били старији од 60 година. Међу жртвама се налази 546 (29 одсто) жена, од којих су око четири петине биле старије од 60 година. Од укупног броја жртава до сада је расветљена судбина 1.064 страдалих, док се на евиденцији несталих води још 795 особа (43 одсто), углавном цивила међу којима има и жена.

Подсећамо да су хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач који су командовали ,,Олујом“ пресудом Хашког трибунала ослобођени кривице за злочине који су у склопу акције почињени, а по оцени Веритаса, ,,тим путем иде и хрватско правосуђе“.

„Од неколико до сада процесуираних припадника сопствених оружаних снага за ратне злочине над Србима из времена ,Олује’, правоснажно је осуђена само једна особа (случај ,Прукљан и Мандићи’). У аналима правосудног бешчашћа остаће запамћене ослобађајуће пресуде оптуженима за злочине у Гошићу, Вариводама и Груборима“, наводи Веритас.

Тај центар оцењује да су се обећања хрватских званичника на дан уласка у Европску унију, пре четири године, о заштити мањинских националних права, претворила у своју супротност.

,,Српска заједница је постала још минорнија, обесправљенија и нападанија…На све то, међународна заједница, укључујући НАТО и ЕУ, чија је Хрватска у међувремну постала чланица, ћути као што је ћутала и пре 22 године“, додаје Веритас.

Извор: Говори Србија, Н1

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Дан сећања на страдале и прогнане Србе у акцији „Олуја“

Бранко Ружић са Србима у Хрватској на годишњицу „Олује“

Јункер: ,,Против сам скорог придружења Западног Балкана ЕУ, али у противном ће избити рат“

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri