Свет

Венецуела на ивици грађанских сукоба, Америка прети санкцијама

Венецуеланска политичка криза која је до сада однела десетине живота улази у нову фазу најавама о формирању уставотворне скупштине у циљу измене Устава ове земље.

Венецуеланска десничарска опозиција одржала је у недељу незванични референдум на који је наводно изашло седам од 19 милиона становника Венецуеле, масовно гласајући против формирања уставотворне скупштине за измену актуелног Устава Венецуеле коју је за 30. јул заказао председник Николас Мадуро.

Протести у Венецуели, извор: Спутњик

Опозиција је најавила да ће бојкотовати рад уставотворне скупштине, али да се неће повући са улица на којим изразито насилно протестује већ три месеца без прекида. За то време је у уличним сукобима до сада погинуло око стотину особа, стотине су повређене и ухапшене. Суочен са драстичном кризом у земљи, Николас Мадуро је најавио да је спреман на све како би одбранио тековине револуције у Венецуели. ,,Ако Венецуела буде гурнута у хаос и насиље и боливарска револуција буде уништена, ми ћемо се борити“, рекао је и додао: ,,никада нећемо одустати, а оно што не можемо да постигнемо гласовима постићи ћемо оружјем!“

Председник Николас Мадуро, извор: Спутњик

На ово је амерички председник Доналд Трамп саопштио да САД ,,неће стајати по страни док се Венецуела распада“ и поручио да ће, ако влада председника Николаса Мадура наметне своју Уставотворну скупштину референдумом 30. јула, Вашингтон предузети ,,снажне и брзе економске акције“. Бела Кућа је упутила речи подршке незваничном референдуму опозиције, уз истовремену осуду ,,насиља које владине силеџије спроводе над недужним гласачима“. И висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је позвала Мадура да обустави планове о формирању скупштине која би изменила устав, упозоривши да, у супротном, ризикује даље сукобе са својим политичким противницима.

Доналд Трамп, извор: Спутњик

Главни узрок венецуеланске кризе налази се у економском колапсу који је изазвао пад цена нафте. Прошле године су цене производа широке потрошње скочиле за око 800%, док је инфлација скочила за више од 420% што је довело до масовне глади. Процењује се да би следеће године инфлација могла да достигне шокантних 2000%. Широм Венецуеле харају наоружане банде и герилске групе од којих се за неке претпоставља да уживају директну подршку Вашингтона. Влада Венецуеле је у циљу успостављања реда у априлу ове године оформила народне страже којим је поделила 400 000 комада ватреног оружја. Важно је истаћи и то да, противно извештајима западних медија, од стотину досадашњих жртава протеста свега 6 се могу приписати полицији која је и сама имала 8 жртава, а десетине су страдале у оружаним пљачкама и окршајима банди. Чак је примећено и да на протестима нека мистериозна ,,трећа страна“ пуца и на демонстранте и на полицију.

Окршаји у Каракасу, извор: Спутњик

Експерти спекулишу да САД настоје да убрзају колапс венецуеланског режима како би отвориле нафтно тржиште ове земље за своје компаније и тиме умањиле петролејски значај Саудијске Арабије.

Извор: Говори Србија

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue