Србија

ВЕЉКО ГРУЈИЋ ТРИ ДАНА СА ДРВЕТА ГЛЕДАО КЛАЊЕ СРБА!

"Око нас су падале гранате и звиждали меци. Тешко рањени саборац Петар Шлапак издахнуо ми је на рукама. Жељко Вукомановић и Ранко Вујасиновић отишли су у другом правцу и ни дан-данас, после 23 године, ни за кости им се не зна. Остао сам сам у окружењу, са само два метка. Све више су се приближавали и одјекивали су покличи: "Текбир, Алаху егбер, хватај живе, кољи, ово је за Алаха".

Овако, за „Новости“, почиње исповест Вељко Грујић, некадашњи припадник Прњаворске лаке бригаде, који је, готово невероватним стицајем околности, једини преживео мајски масакр 1995. године над 56 припадника ове јединице ВРС. Дуго се веровало да нико није преживео касапницу на озренској коти Потцјелово, коју су починили муџахедини и тзв. Армија БиХ под командом Сакиба Махмуљина. Имао је несвакидашњу срећу, а спасло га је то што је управо био дошао са сарајевског ратишта…

(ВИДЕО) ХОРОР! МАШИНОВОЂА ЧУО ЧУДАН ЗВУК, АЛИ ГА ЈЕ ИГНОРИСАО: Полиција у напуклом носу супербрзог воза затекла УЖАС!

Овај данас 66-годишњи ратни војни инвалид, са тешко зацељеним поломљеним ребрима и оштећеним слухом, присећа се да је у тим судбоносним тренуцима, пошто се прекрстио и погледао у небо, изустио: „Боже, не остављај ме!“

Бог га сачувао

– „Попни се горе!“, биле су речи за које сам и дан-данас убеђен да сам их чуо „одозго“, од Бога, од свог анђела чувара – наставља своју исповест Грујић. – Испред мене је било стабло високо 20 метара. Готово у последњем трену испред носа многобројних крвника, Вељко је успео некако да се узвере и сакрије у крошњи дрвета. На гранама је провео – три дана.

(ВИДЕО) ЈАПАНСКИ НАВИЈАЧИ ШОКИРАЛИ ПЛАНЕТУ! Кад се завршио меч, остали су на трибинама, а разлог је за дивљење

Одозго се, каже, свега и свачега нагледао и наслушао. Од крвавог оргијања над заробљеним и рањеним Србима, и 23 године после тога има ноћне море. Гониоци су у стрелцима „чистили“ терен испод њега, а трећег дана су на тракторе товарили рањене и мртве. Четвртог дана, кад се готово све стишало, одлучио је да се спусти низ дрво.

– Одједном сам осетио да не могу ни да се помакнем. Тек тада сам схватио да сам опасачем везан за грану. Ни сам не знам кад сам то учинио, а поготово којом снагом сам успео да се узверем уз дрво, јер сам се, чини ми се, сатима спуштао. Пресудни су били тај позив „одозго“ и воља за животом – прича Вељко, који је од тада редован учесник богослужења у православним храмовима.

(ВИДЕО) ХОРОР! МАШИНОВОЂА ЧУО ЧУДАН ЗВУК, АЛИ ГА ЈЕ ИГНОРИСАО: Полиција у напуклом носу супербрзог воза затекла УЖАС!

После 13 дана тумарања и лутања, он је заробљен у дубини непријатељске територије. Имао је среће, јер су се муџахедини већ били повукли, па су га заробили територијалци. Размењен је 9. јануара 1996. код Санског Моста, у којем су га дочекали супруга Споменка и син Ђорђе, који су му и данас драгоцена подршка у прњаворском приградском насељу Ратковац.

СКРИВАЈУ ЗЛОЧИН

– Потресну судбину доживело је укупно 56 Вељкових сабораца, којих је већина ексхумирана, жицом везаних ногу, без глава или других делова тела. Многима је и после 23 године заметен сваки траг, па је изостављање из оптужнице против Сакиба Махмуљина, бившег Алијиног генерала којем се у Сарајеву суди за ратне злочине, овог једног од највећих злочина на простору бивше ратом захваћене Југославије, својеврсно ругање правди – сматрају у Удружењу ратних заробљеника „Вијенац, Возућа и остали“.

АЛБАНЦИ: Научимо Србе да им је пораз део ДНК

САРАЈЕВО КАО СПАС

Кроз прави пакао Вељко је прошао у завидовићком логору у бившем Дечјем вртићу „Мића Марковић“, где му је десетак војних полицајаца АБиХ чизмама, цепаницама, штанглама и бејзбол палицама буквално поломило кости.

– Да сам ту заноћио, сигурно жив не бих дочекао јутро. Срећом, сазнали су да сам пред заробљавање у Прњавор дошао са сарајевског ратишта. Припремали су тамо офанзиву, па су ме исте ноћи пребацили у Зеницу на испитивање. И ту сам прошао голготу, али сам, ипак, дочекао спас – присећа се Вељко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

РУСИЈА: Излазак САД из Савета за људска права може довести до трансформације организације

НИ ПОСЛЕ 19 ГОДИНА, 200.000 РАСЕЉЕНИХ СРБА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВРАТИ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

(ФОТО) ЈЕЗИВЕ ТАЈНЕ ГРАДА СВЕТЛОСТИ: У подземним пролазима Париза крије се 6 МИЛИОНА људских костура, шокираће вас зашто!

РУСИЈА И КИНА ТРАМПУ: Само вас гледамо

СВЕТ У ШОКУ! Трампова одлука о повлачењу САД из Савета УН за људска права МЕЊА СТВАРИ ИЗ КОРЕНА!

РАСИМ ЉАЈИЋ ОДГОВОРИО ХОТИЈУ: Авантуристичко исцртавање граница довело до ратова деведесетих!

БУРНО У ПРИШТИНИ: Огласила се опозиција пред предстојећу рунду дијалога у Бриселу – Тачи нема мандат да говори у име Косова!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
21°
Fri
23°
Sat
25°
Sun
23°
Mon