Youtube
Друштво Србија

Велико упозорење директора РХМЗ: Река Сава сутра доноси проблеме Београду и Сремској Митровици

- Главни водени талас на Дунаву је прошао, мада постоји неизвесност због снега на Алпима који ће се отапати у наредном периоду, али и то ћемо пажљиво пратити - нагласио је Југослав Николић.

ОВО СУ ТАЈНЕ БЕОГРАДСКИХ МРАЧНИХ УЛИЦА: Улазе у проституцију да би добро зарадиле, али онда… НАЧИН НА КОЈИ ЗАВРШЕ ЈЕ УЖАСАН!

У Србији за сада нема опасности од поплава, али због најављених падавина и таласа поплава у региону све надлежне службе треда да буду опрезне и у приправности, изјавио је директор Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), Југослав Николић.

Он каже да је ситуација у Србији под контролом и да се не очекују “већи проблеми“, као и да је РХМЗ издао упозорење о повећању водостаја на реци Сави с обзиром на тренутну хидролошку ситуацију у Хрватској, БиХ и Црној Гори.

– Током сутрашњег дана очекујемо да водостај на Сави достигне границу ванредне одбране од поплава, а да код Сремске Митровице, Јамене и Београда пређе ниво редовне одбране од поплава. Ипак, не можемо да кажемо да ће бити поплава, али морамо бити опрезни – рекао је Николић.

ДА ЛИ ЈЕ ДАНАС ПРЕЛОМНИ ДАН? Ево шта је Баба Ванга предвидела Путину

Како је навео, РХМЗ је благовремено обавестио и упозорио све надлежне службе које прате ситуацију на терену и додао да ће та установа благовремено упозоравати и јавност уколико, каже, постоји и најмања опасност од временских непогода.

Николић је навео да је пораст водостаја због обилнијих падавина забележен на Црном Тимоку и у горњем току Јужне Мораве, те да постоји могућност да се излију мање реке, али да се не очекује изливање већих водотокова.

Главни водени талас на Дунаву је прошао, мада постоји неизвесност због снега на Алпима који ће се отапати у наредном периоду, али и то ћемо пажљиво пратити -нагласио је Николић.

Како каже, током ноћи уследиће нови талас падавина – у северозападним деловима падаће снег, у централним крајевима киша са снегом, док ће у јужним и источним деловима земље сутра падати јака киша.

УБИЈЕН ГОКЧЕ! Пуцњава у Амстердаму, Горан Тасић подлегао повредама! Пронађен ЗАПАЉЕН БМW!

– Падавине ће престати у уторак, али од среде до петка следи ново наоблачење са снежним падавинама и најхладнији дани са минималним темепратурама од -4 до 0 степени и максималним дневним температурама од -1 до 2 степена – навео је Николић.

Директор РХМЗ каже да је захлађење које ће се задржати у Србији до следећег викенда условљено хладним ваздухом са севера Русије који ће се просирити и на већи део Европе.

– Овај талас је сличан оном с почетка марта, али са блажим температурама. Неће бити ледених дана у континуитету, али ће температуре драстично пасти за 10-15 степени – каже Николић.

Према његовм речима, побољшање времена може се очекивати за викенд.

У суботу је у јутарњим сатима могућа појава мраза, али ће током дана доћи до пораста температуре која ће, како се очекује, у недељу бити између 10 и 12 степени.

У априлу се, како каже, очекују просечне температураме и за сада нема показатеља да ће бити снега као прошле године.

(ФОТО) (ВИДЕО) НАВИЈАЧКИ СУКОБ У НОВОМ САДУ! Таурунуми и Фирмаши заратили у центру града – има повређених!

Николић напомиње да временске прилике морају да се прате у ширем региону да би прогноза била што прецизнија на ужем подручју и подсећа да је РХМЗ био иницијатор формирања Конзорцијума за Југоисточну Европу са циљем усавршавања краткорочних прогноза, искоришћавања свих капацитета у региону и боље размене информација.

– Све земље Југоситочне Европе су приступиле овом Конзорцијуму, постоји интересовање и других земаља попут Белорусије и Турске. Србија је лидер у региону у погледу струке и науке када је у питању временска прогноза – истакао је директор РХМЗ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАТВОРЕНА БИРАЛИШТА У РУСИЈИ: Према првим резултатима, Путин разбио противнике! Ево колико гласова је освојио!

УЖАС КОД ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА: Из обести устрелио пса, па молио власника да га не пријави полицији

(ФОТО) ДРАЖИН ГЕНЕРАЛ И СЛОВЕНАЧКИ ЏЕЈМС БОНД: Знао је све о нападу Немачке на СССР и Југославију, Владимир Ваухник је и Хитлера довео до нервног слома

МУП РУСИЈЕ: Аутоматски изборни систем напали хакери

КУКОЉ СЕ ОКИТИО НОВИМ ЗЛАТОМ: Српски џудиста први на Интернационалном турниру у Јекатеринбургу

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Mon
27°
Tue
25°
Wed
19°
Thu