Аналитика Друштво Политика Србија

ВЕЛИКА ПРЕДИЗБОРНА АНКЕТА ПОРТАЛА ГОВОРИ СРБИЈА: Када би избори били данас овако би изгледали резултати

Представљамо резултате велике предизборне анкете портала Говори Србија.

Поштовани читаоци, портал Говори Србија је у периоду од 1. до 21. октобра извршио свеобухватно истраживање јавног мњења на територији Републике Србије (без Косова и Метохије) са акцентом на Београдски округ о најважнијим државним и националним питањима, али и о томе коме би грађани указали поверење на евентуалним ванредним парламентарним и редовним локалним изборима у Београдском округу. Испитивање смо вршили користећи три методе – интернет, телефонско и теренско анкетно испитивање и оно је укупно обухватило 6549 испитаника, што га чини једним од најобимнијих.

Као најмање релевантна, интернет анкета обухватала је 1061 особу, што је око 16% свих испитаника. Телефонска анкета нам је била тежишна (око 42,9% свих испитаника) и она обухвата одговоре 2814 особа које су пристале да у њој учествују. Одмах до ње је и теренска анкета са 2674 испитаника (око 40,8% укупног броја испитаника).

Пре представљања комплетних резултата, издвајамо неке од најзанимљивијих закључака анкете.

Око 23% свих испитаника (1506 особа) је рекло да не би гласало ни за кога, међутим у тој категорији 852 особе (56%) ипак имају ставове о најважнијим националним питањима попут Косова и Метохије, евроинтеграција или служења војног рока.

Косово и Метохију саставним делом Србије сматра 81% испитаника, али је чак 90% изричито против тога да Србија призна независност Косова, што значи да је чак и један део оних који не сматрају Косово делом Србије против тога да га Србија призна као самосталну државу. Истраживање је показало и то да се за српско признање косовске независности једногласно залажу бирачи СДС, ЛДП, ЛСВ и ДЈБ, натполовично бирачи ПСГ, а бирачи ДС приближно половином свог корпуса.

Што се евроинтеграција тиче, резултати показују да у Србији доминира евроскептицизам. Чак 48% испитаника се противи чланству Србије у ЕУ, док га 40% подржава, а 12% је без става. Интересантно је да евроскептицизам доминира чак и у бирачким телима две главне странке које чине актуелну проевропску владу – напредњака и социјалиста. Тако је размера оних који се противе евроинтеграцијама и оних који их подржавају у редовима СНС 55:45, док је код СПС-ЈС 65:35. Евроскептицизам је заступљен и у редовима бирача Двери где је присутан у размери 81:19. Осим тога, једино се бирачи СРС и Заветника готово једногласно изјашњавају против уласка Србије у ЕУ.

Враћање обавезног служења војног рока подржава 62% испитаника, док му се противи 28%. Око 10% испитаника нема став о овом питању. И овде је упадљива оштра страначка подељеност, па су тако против враћања обавезног служења војног рока углавном бирачи ДС, ПСГ, ДЈБ, ЛДП, ЛСВ, СДС и делимично НП Вука Јеремића, док позитиван став по овом питању имају бирачи СНС, СПС-ЈС, Двери и ДСС, а бирачи СРС и Заветника су практично једногласно наклоњени обавези служења војног рока.

Истраживање је указало и на неке интересантне правце кретања јавног мњења поводом подршке различитим политичким партијама. У даљем тексту следе подаци о делу испитаника који би изашли на изборе, што је 77% од укупног броја испитаника (графикони на крају текста).

СНС је и даље доминентна партија, упркос благом паду рејтинга. Ову странку на нивоу републике подржава 45,6% свих испитаника што на први поглед може деловати као озбиљан пад, међутим слика је нешто другачија када се има у виду да је подршку СНС-у дало око 50% испитаника и на телефонској и на теренској анкети, а да је просечни рејтинг ове странке квари интернет анкета на којој је расположење израженије опозиционо.

Са друге стране, рејтинг СНС-а у престоници је осетно слабији него на републичком нивоу са око 36,7%, што намеће закључак да ће градски избори бити далеко већи изазов за ову странку.

Као највећу странку, СНС у значајном проценту подржавају све старосне доби, мада је бирачко тежиште ове партије у популацији од 40 и више година.

Истраживање даје 8,2% подршке коалицији СПС-ЈС на републичком и 7,3% на градском нивоу, што сведочи о традиционално стабилном бирачком телу социјалиста, мада треба имати у виду да разграната партијска инфраструктура и дисциплиновани бирачи могу у пракси дати и нешто виши резултат гласова. Највећа слабост ове странке је у томе што окупља најстарије бираче, мада је приметан и благи раст популарности код бирача средње животне доби.

Главни опозициони фактори, односно ПСГ Саше Јанковића и ДС Драгана Шутановца (који га је подржао на председничким изборима) у укупном збиру бележе рејтинг слабији за око 4% од резултата који је Саша Јанковић освојио као председнички кандидат (16,36%). Тако на републичком нивоу ПСГ подржава око 6% испитаника, а ДС 6,2%. Ово намеће закључак да без синергије ове политичке опције губе на својој атрактивности. Упркос томе, обе странке на београдском нивоу бележе боље резултате – 10,5% за ПСГ и 8,2% за ДС.

Важно је напоменути и да ће у борби за градске изборе значајну улогу вероватно имати и Александар Шапић који у престоници према нашим истраживањима ужива 5,9% подршке бирача.

Као најмлађа странка на политичкој сцени, Народна партија Вука Јеремића бележи солидне резултате – 4,2% подршке на републичком и 8,2% на београдском нивоу. Приметно је да ова политичка опција највећу подршку ужива у урбаним срединама већих градова попут Београда, Ниша и Крагујевца.

ДЈБ Саше Радуловића доживео је стрмоглав пад са 6,02% на 1,6% (у Београду 2,1%). Катастрофалан пад рејтинга погодио је и СДС Бориса Тадића, ЛДП Чедомира Јовановића и ЛСВ Ненада Чанка. Ове странке су на претходним парламентарним изборима као коалиција освојиле 5,02% гласова, а тренутни рејтинзи су им 0,6% за СДС, 0,7% за ЛДП и 0,6% за ЛСВ што у збиру даје 1,9%. Њихов рејтинг у престоници је за нијансу бољи и креће се око 2%.

У клубу опција које су у вртоглавом паду је и имагинарни лик Љубиша Прелетачевић Бели, који је са освојених готово 10% гласова на председничким изборима пао на 3,3% на републичком и 3,9% на градском нивоу, уз пројекцију даљег пада са одлагањем избора.

Што се бирачког корпуса десних грађанских опција тиче оно је у збиру остало слично, иако је дошло до одређеног престројавања гласова унутар њега, пре свега уградњом Стаматовићеве Здраве Србије у овај блок. Наиме, ДСС подржава око 1,1% испитаника, док коалицију Двери-Здрава Србија подржава 3,7% испитаника. У збиру то је 4,8% што није далеко од изборних 5,04% које су Двери и ДСС освојили на изборима 2016. Интересантно је да ДСС има нешто бољи рејтинг у Београду (1,5%) него на националном нивоу, док за Двери-ЗС важи супротно јер њих у главном граду подржава 2,8% испитаника.

СРС се након изборног дебакла у председничкој утакмици држи нешто боље од очекиваног са око 5,1% подршке на републичком и 2,8% подршке на београдском нивоу.

,,Заветници“, који су на парламентарним изборима 2016. освојили 0,73% гласова, бележе раст рејтинга, па према садашњим истраживањима уживају подршку 1,4% бирача на републичком и 2,1% на београдском нивоу. Посебно је занимљив показатељ да као десна политичка опција успевају да остваре бољи рејтинг у престоници него на републици.

Коначно, иницијатива Не да(ви)мо Београд, популарнија као ,,жута патка“, ужива подршку 1,1% бирача у главном граду.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Суринам је повукао признање Косова – ево шта то значи за Србију и свет

Америка се спрема за нову еру: развој планова за космичку доминацију

Зашто је важно служење војног рока?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
31°
31°
Thu
24°
Fri
24°
Sat
25°
Sun