Pixabay
Друштво Србија

ВЕЛИКА МИСТЕРИЈА! Где лежи благо које је и Аркан тражио?!

Поп Мартин Химовић оставио је за собом невероватно благо, отето из турских каравана који су преносили сакупљени харач. Благо је закопано на 62 локације, о чему је сам поп Мартин оставио забелешке.Међутим, нико до сада није успео да пронађе ово богатство.

БИЋЕШ МОЈА ИЛ’ БОЖИЈА, РЕКАО ПА УБИО: Мој је, али ми га није жао! Очајна мајка младића који је избо девојку у свлачионици

Нема трагача за златом од Македоније до Дунава и Мораве а да није чуо и снио о највећем благу икада закопаном на овим просторима – благу попа Мартина Химовића.

О попу Мартину Химовићу постоје бројне легенде са обе стране Старе планине – у Бугарској и Србији. Иако се оне делимично разликују по питању порекла попа Мартина, суштина је свуда иста: поп Мартин Химовић оставио је за собом невероватно благо, отето из турских каравана који су преносили сакупљени харач. Благо је закопано на 62 локације, о чему је сам поп Мартин оставио забелешке. Проблем је што највеће ризнице имају скривене замке које могу да убију човека и што су Мартинови записи писани као својеврсне загонетке.

Поп Мартин Химовић је из Херцеговине пред најездом Турака дошао у насе крајеве заједно са женом Видом и ћерком Златом. Населио се у малом селу које се тада звало Умагуска , а које данас више не постоји. Село је било близу Погановског манастира тако да је поп ту ишао на богослужење, преноси „tv best.rs„.

БРИТАНЦИ СПРЕМАЈУ НАПАД НА СРБИЈУ И СРПСКУ: Чак 600 припадника формације САС, тек пристигле из Сирије, чека сигнал за акцију!

Pixabay

Једног дана, док је Мартин био у манастиру, Турци дођу у Умагуску и њихов вођа силује Мартинову жену. Вида, због срамоте, отима Турчину нож из појаса и убија прво њега па онда себе. Мартин је жену сахранио у дворишту куће коју је населио и са ћерком Златом годину дана свакодневно ишао на њен гроб. За то време ћерку је учио коришћењу оружја. Када се навршила година од смрти његове жене, поп Мартин је скинуо црквену мантију, обукао српско народно одело и кренуо у крваву освету Турцима заједно са ћерком и дружином од 40 хајдука коју је сакупио. Дружина је живела у пећинама, пресретала турске караване који су у Истамбул превозили сакупљени новац од пореза. Чинили су то од данашњих Жагубице, Јагодине, преко Зајечара и Књажевца, до Пирота, Ниша и Врања.

ОТКРИВЕНО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИЛА МАСОВНА ТУЧА КОД НИША: Радиле секире због отете младе! ПРЕСРЕЛИ ЈЕ НА УЛИЦИ ПА СТРПАЛИ У КОЛА, А ОНДА…

Сакупио је поп Мартин са својом дружином неслућено благо које је сакрио на 62 локације и о томе оставио записе. Најпознатија локација закопаног блага је „Смукова јама“. Али и најопаснија. Улаз у „Смукову јаму“ чувају бројне замке, од запетих пушака, до смртоносног „овна“, шиљцима окованог дебла, које је механизмом „запето“ да усмрти свакога ко не зна једини начин уласка у лагум.

„Смукову јаму“ 90-тих година тражио је и Аркан, са тадашњом екипом ДБ-а. Прича се и да је генерал Небојша Павковић војним машинама прекопавао планине у околини Ниша и Пирота у потрази за благом попа Мартина.

Нису ништа нашли – тврди наш саговорник С.М. из једног зајечарског села – Промашили су локацију пећине. „Смукова јама“ се налази, према опису из дневника Мартина Химовића, изпод „Три чуке“. Овај део Старе планине припада књажевачкој општини. Годинама трагам за „Смуковом јамом“ и мислим да сам јој нашао тачну локацију. Нашао сам део уклесаних знакова који до ње воде. Само, улаз у „Смукову јаму“ је затрпан тонама земље, биће ми потребно добро друштво и много копања да дођемо до улаза.

С.М. поседује препис дневника попа Мартина са описима локација лагума који скривају благо. Нашим читаоцима преносимо део записа.

“ Код места Света Параскева, сокобањско, кад уђеш у цркву, од врата од истока иди до сред цркве и стани, има камик жут. Под њега товар злата. Од Власотинце место Паросиљ, ту тражи бунар сантрач од камен бигорљив, у тај бунар спустисмо буре злата. Спрам Ћеле-куле, нишка околина, има турски гроб, у гроб паре. Ово је Кочин план преведен око 1800. године, истинит.“

ЧУВЕНА РИСКА ДАНАС БИ НАПУНИЛА 92 ГОДИНЕ: Имала је тежак живот, отац ју је напустио, а овај тренутак је био пресудан за њену судбину!

“ Тражи Малеково водениче. Над воденицом у лешта гроб воденичарски и паре у гроб. Бука са уста везана са ланац за камен. Види добро, има са обе стране по један крст укован на камен. Од буку пођи навише, нађи устав или савак, стани на савак и прескочи преко воде, ту копај, има једно каче са парама, на паре има сабља са три драга камена, има тефтер са златне корице од седам ока, и два крста и једне теразије златне.“


РЕКЛАМА
ЗАВЕТНИЦИ: Становници Калуђерице су од Града добијали само намете и дажбине!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

БРИСЕЛ ОМОГУЋИО ХРВАТИМА ДА УЦЕЊУЈУ СРБИЈУ! Усташе ће тражити АПАТИН, СОМБОР И БАЧКУ ПАЛАНКУ, ако не дамо БЛОКИРАЋЕ НАС У ЕУ!

Нова ујдурма: Брисел згазио сопствена правила да би уценио Србију – против Русије

Борба за нафтна поља: Циљ Вашингтона — одузимање сиријских богатстава

(ВИДЕО) ШОК! АМЕРИЧКИ ШПИЈУН ЗАБОРАВИО ПОВЕРЉИВА ДОКУМЕНТА У АВИОНУ: Уместо да уништи тајну, ОТКРИО ЈЕЗИВУ СЛАБОСТ АМЕРИКЕ!

Заев: Македонија жели решење, али…

Извор: Телеграф

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
17°
Tue
23°
Wed
24°
Thu
26°
Fri