Извор: pixabay.com
Економија Србија

Вечерње новости: Србија преко Грчке решава питање гаса?

Грчка је понудила Србији да учествује у изградњи будућег терминала за течни природни гас који ће се градити у грчкој луци Александрополис, јављају Вечерње новости.

Грци нуде да Србије буде власник 20 одсто терминала. Исти удео имали би и ДЕПА (грчка гасна компанија) и БЕХ (бугарски гасни холдинг). Остатак би добиле приватне компаније, наводи овај лист.

Прихватање понуде из Атине решило би проблеме Србије са снабдевањем гасом. Србија би могла да рачуна на повлачење бесповратних средстава из европских грантова, пишу Вечерње новости.

Изградња гасног терминала се подудара са зајадничким интересима и један је од приоритета развоја енергетског инфраструктурног пројекта ЕУ који је раније усаглашен са Грчком и Бугарском.

Тај пројекат би омогућио нови правац снабдевања Европе течним гасом који би се до луке Александополис допремао бродовима.

Из терминала који би имао капацитет 170 хиљада кубних метара и годишњи проток од 6,1 милијарде кубика, гас би се транспортовао даље. Гасоводом из Грчке кроз Бугарску до Србије, Димитровграда и Ниша где би требало да се изгради терминал.

Европска унија је већ реаговала и за изградњу гасовода у Србији повећала финасијска средства са 14 на 49,6 милиона евра, пишу Вечерње новости.

У европском пројекту пише да је план да тако гас допремљен у Александрополис иде и за Румунију, Мађарску и све до Украјине.

Јасно је да гас треба да буде испоручиван преко Србије. То би стабилизовало снабдевање гасом и омогућило значајан финасијски ефекат за Србију, пишу Вечерње новости.

Извор: Н1, Вечерње новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Ракић: Неће бити ,,Војске Косова“, ЗСО ће се формирати врло брзо

Српско-канадски филм добио награду у Торонту (ВИДЕО)

Борба против корупције у здравству, нема недодирљивих

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
18°
Sat
18°
Sun
17°
Mon
10°
Tue