Извор: pixabay.com
Uncategorized

Вечерас почиње Драгачевски сабор трубача у Гучи

Драгачевски сабор трубача, 57. по реду, почиње вечерас, а званично ће бити отворен сутра подизањем заставе код Споменика трубачу.

Посетиоце првог дана фестивала, испред позорнице Центра за културу, очекује полуфинале сениорских трубачких оркестара, где ће своје место у суботњем такмичењу покушати да освоји још један од четири оркестра, колико их укупно учествује.

Одмах након полуфинала, у 21 час предвиђен је концерт миљеника публике на 56. Драгачевском сабору трубача, Марка Глигоријевића, који ће са својим оркестром припремити публику за концерт оркестра ,,Драгачевске трубе“ са којим ће од 22 сата наступити вокални солиста Раде Јоровић.

Предвиден је и наступ певачке групе из села Пухова – ,,Српска шајкача“.

После одржаних 10 предтакмичења у Пријепољу, Лесковцу, Новом Саду, Књажевцу, Бољевцу, Владичином Хану, Сурдулици, Ковачици, Пожеги и Златибору, одабрано је 17 оркестара који ће се надметати у Гучи, а њима ће се придружити победник вечерашњег полуфинала.

Од ове године мајстори трубе ће моћи да постану они који су освојили најмање две награде стручног жирија, а једна им се признаје награда од жирија публике, изјавио је председник Саборског одбора Слободан Јоловић, који је нагласио да ће овогодишњи Сабор трубача у Гучи бити посвећен труби и саборашима.

Сабор ће, према његовим речима, свечано сутра отворити министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић у присуству домаћина 57. Сабора трубача Милољуба Алексића, дугогодишњег спонзора посебних програмских садржаја, а до 13. августа у такмичарском и ревијалном програму наступиће 55 оркестара.

Наташа Мајсторовић, вршилац дужности директора Центра за културу и спорт општине Лучани, која организује културно-уметнички програм на овогодишњем Сабору трубача, очекује учешће великог броја културно-уметничких друштава, певачких група и трубача.

,,Све ове године смо се трудили да културне и пропратне садржаје вратимо традицији, култури и да задржимо дух сабора који је некада имао. Ове године биће одржано такмичење здравичара, бираће се најлепша ношња, не само из Србије, већ из целог света, а надметаће се омладински и пионирски оркестри“, рекла је Мајсторовићева.

Према њеним речима, очекују се и учесници из Италије, Португалије, Македоније, Словеније, Пољске, Републике Српске.

У сарадњи са библиотеком општине Лучани, биће организоване изложбе у Музеју трубача и у холу Центра за културу.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Блокиран рад македонског парламента, Џафери позвао обезбеђење

Изречене прве казне родитељима који су одбили да вакцинишу децу

Одликовања за учеснике борби на Косову 1999. године?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
31°
Wed
30°
Thu
25°
Fri
24°
Sat

Истакнуто