Global Panorama
Регион

Вашингтон улаже 8 милиона долара да американизује децу у Босни

Америчка агенција за међународни развој (Ју-Ес-Ејд) намерава да издвоји 8 милиона долара за развој „критичког мишљења“ студената у Босни и Херцеговини, као и за побољшање њиховог учинка у егзактним наукама, наводи се у документу у који је РТ имао увид.

ДА ЛИ ИМ СМЕТА ЗБОГ ОВОГА?! Откривамо прави разлог удара на Штрахеа!

Како се наводи у опису програма, пројекат је предвиђен за пет година.

Стручњаци сматрају да Вашингтон користи промену босанског образовног система како би млађу генерацију земље усмерио на америчке вредности.

(ВИДЕО) РУСИ ОТКРИЛИ МРАЧНУ АМЕРИЧКУ ТАЈНУ: САД нису осигурале „саркофаг“ нуклеарног отпада у Пацифичком региону, ово су последице

„Циљ програма у оквиру Ју-Ес-Ејд ТАБЛА је развој способности студената за критичко размишљање и повећање успеха у егзактним наукама. Задатак је да се помогне одређеним регионима у увођењу висококвалитетних програма за обуку наставника у постојећи образовни систем“, наводи се у пројекту Ју-Ес-Ејда.

ПУТИН НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ ПРОТЕРИВАЊЕ СРБА С КОСОВА! Дачић каже да Србија у одбрани својих интереса на Косову ИМА АПСОЛУТНУ ПОДРШКУ РУСИЈЕ!

У документу америчке агенције истиче се да образовни систем Босне и Херцеговине није заштићен од политичког утицаја, због чега ресурси наводно нису усмерени на решавање „основног задатка“ – побољшања квалитета наставе.

Осим тога, аутори програма наглашавају да су многе школе подељене по етничком принципу, док уџбеници наводно само продубљују постојеће несугласице у друштву.

МУШКАРАЦ ИЗ СРБИЈЕ УБИЈЕН У ШВАЈЦАРСКОЈ Непознати нападачи изболи молера, полиција га пронашла РАЊЕНОГ У СТАНУ

„Заједно са застарелим образовним програмима и помагалима, ово доводи до ситуације у којој ученици не добијају задатке који омогућавају развој критичког размишљања које је неопходно за разматрање различитих гледишта и процене огромне количине доступних информација“, наводи се у документу.

Да би се овај циљ постигао, активност програма подељена је на четири главне области: припрема и обука нових предавача, повећање квалификације постојећих кадрова, стварање повољног окружења за обуку и подстицање расправе о реформама у образовању.

У документу се такође додаје да би резултати програма требало да буду опипљиви и након истека његовог рока. Првобитно ће се рад у оквиру пројекта спроводити на територији Сарајевског и Херцеговачко-неретванског кантона и Републике Српске. Али ако пројекат буде успешан, могао би се проширити на целу територију Босне и Херцеговине.

Аутори пројекта истичу и да ће реализација програма помоћи у постизању циља постављеног у Стратегији сарадње у области развоја Босне и Херцеговине: земља би требало да буде стабилнија држава „ближа европским интеграцијама“.

Подсећамо да је Босна и Херцеговина још 2010. године добила акциони план за ступање у НАТО, а 2016. године је поднела захтев за чланство у Европској унији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХИТНО ЕВАКУИСАН АЈФЕЛОВ ТОРАЊ: Драма у Паризу

ЗАРИФА ИЗНЕРВИРАО ТРАМПОВ ТВИТ ПА МУ ОБЈАСНИО: Покушајте с поштовањем, то успева! Иранци миленијумима одолевају, а агресори су сви нестали!

Угледни британски лист УПОЗОРИО НА ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ: Спрема се опасност на Балкану!

НАПАДНУТА РУСКА БАЗА! Оборени терористички дронови, огласило се министарство одбране!

Велики успех припадника МУП-а на такмичењу у Мађарској

Заплењене ДВЕ ТОНЕ КОКАИНА на теретном броду! КОМПЛЕТНА ПОСАДА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ

МИСТЕРИОЗНА СМРТ У СУБОТИЦИ! Никола је пре 10 дана отишао бициклом до апотеке, па је виђен како стопира, а онда је његов ЛЕШ пронађен у рупи пуној воде!

Спутњик

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
27°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
28°
Sun