Printscreen
Америка Свет

ВАШИНГТОН ЈЕ УНИШТИО СИРИЈУ И УБИО МЕЂУНАРОДНО ПРАВО: Бруталан одговор америчких професора Доналду Трампу!

Најновији акт агресије САД, Велике Британије и Француске на Сирију као и очекивано у западним мејнстрим медијима дочекан је као "праведан акт у борби против злочина и диктатуре", а међу многим неолибералним западним "интелектуалцима" он је означен као "преко потребан потез за одбрану права и демократије у свету".

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ПРИЗНАЛИ: Путин би за 60 сати разбио НАТО у парампарчад

Док су Вашингтон, Лондон и Париз ликовали над новим бомбардовањем Сирије Русија и Кина оштро су осудиле једнострану и неауторизовану примену силе, а оно што је посебно привукло пажњу јавности је чињеница да су се Москви и Пекингу у томе придружила и двојица угледних америчких професора.

Професор међународног права са Универзитета у Кембриџу, Марк Велер, упутио је поводом напада на Сирију оштро писмо критике америчком председнику Доналду Трампу.

МОСКВА ЗАДАЈЕ УДАРАЦ ПРИШТИНИ: Овде нема места за непризнате државе!

У писму овог професора америчка администрација се упозорава да је одлука о ваздушном нападу на Сирију била „ништа друго до гола примена силе“ и „повреда међународног права, Повеље УН, Бријан Келоговог пакта о забрани употребе оружане силе и читавог низа међународних конвенција, декларација и резолуција.“

Професор Велер у свом писму подсећа на погубну праксу незаконите употребе силе коју је Запад демонстрирао почевши од ратова у Вијетнаму и Кореји па све до интервенција у Југославији, Афганистану, Ираку и Либији. Он посебно осуђује покушаје да се „сила афирмише као рутинско средство међународне политике у веку који треба да буде обележен миром, правдом и толеранцијом“.

Запад пушта Хараднаја низ воду!

„Овакве непромишљене одлуке не доносе мир – оне свет враћају у мрачни период пре 1945. године, на ивицу катаклизмичног глобалног сукоба“, речи су овог савесног професора.

Њему се придружио и његов колега са Универзитета у Колумбији, Џефри Сакс, који је критиковао „непромишљену авантуру Вашингтона у Сирији“ јер је њоме узрокована „катастрофа која је створила Исламску државу и друге џихадистичке организације, а Сирију претворила у земљу прашине и рушевина“. У закључку Сакс позива Трампа да спасе образ Америке и „што пре побегне из Сирије“.

Само неколико година уназад овакве реакције западних интелектуалаца на америчку спољну политику биле су незамисливе и спадале су у домен „научне фантастике“. Данас је све другачије; данас је све мање „интелектуалаца“, а све више интелектуалаца који су спремни да подигну глас и јавно осуде интервенционистичку и империјалистичку политику земље коју су њихови претходници радо називали „највећом савременом колевком демократије“.

БИВШИ ШЕФ ФБИ: ТРАМП ЈЕ ОКОРЕЛИ ЛАЖОВ КОЈИ ГЛУМИ ВОЂУ МАФИЈЕ!

У ту „колевку“ и у ту „демократију“ више нико не верује. Постепеним урушавањем униполарног света и она сигурним кораком корача ка свом краху.

Ставови поменута два професора су само један делић доказа који упућују на то….

Извор: govorisrbija.rs

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зашто је Трамп одлучио да нападне Асада баш сада и чему је послужила војна интервенција?

МАКЕДОНСКИ ЛИДЕР ЕКСКЛУЗИВНО: ЈУГОСЛАВИЈА СЕ РУШИЛА ИЗ БУДИМЕПШТЕ, А СРБИЈА ЋЕ ИЗ СКОПЉА!

ПОСЛЕДИЦЕ НАПАДА АМЕРИЧКЕ КОАЛИЦИЈЕ НА СИРИЈУ ПО ЕВРОПУ: Нови хаос изазваће нови талас миграција према Европи

БАШ ЈЕ НЕ ИДЕ: БЕКВАЛЧЕВУ ОТЕО И ДРОГИРАО ДЕЧКО АЛБАНАЦ, ЕВО КО ЈЕ СПАСАО?

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
14°
25°
Sun
26°
Mon
27°
Tue
25°
Wed