Америка Свет

Вашингтон: ,,ГУБИМО рат у Авганистану“

Амерички званичници не полажу наде у победу над терористима.

Шеф америчког сената за оружане снаге Џон Мекејн сматра да ће Вашингтон изгубити рат у Авганистану, где САД воде војну операцију од 2001. године.

,,Ми немамо стратегију и изгубићемо“ – изјавио је Мекејн, одговарајући на питање како он види ситуацију након посете Авганистану. Он је додао и да ће национална војска Авганистана претрпети неприхватљиве губитке.

Републикански сенатор је објаснио да проблем настаје у Белој кући, где је, према његовим речима, „доста неразумевања.“

Прошле недеље група конгресмена на челу са Мекејном је посетила Авганистан. Мекејн је тада констатовао да напори које већ 16 година улажу Вашингтон и његови савезници, нису дали жељени резултат. Међутим, он је позвао на наставак борбе против талибана, који су у оружаном сукобу са званичним Кабулом. Са друге стране сенатор Линдзи Грем позива на повећање броја америчких војника и НАТО снага у Авганистану, како би постигли успех. По његовом мишљењу, тренутних 8600 војника „неће моћи да изврше задатак.“

Сједињене Америчке Државе од 2001. године спроводе војну операцију у Авганистану, пружајући помоћ локалним властима у борби против терористичких организација „талибана“ и „Исламске државе“ . Од 1. јануара 2015. године у тој земљи се борави нова мисија НАТО-а „Снажна подршка“. Данас у Авганистану има скоро 10.000 америчких војника који помажу локалним снагама безбедности и спроводе операције против терориста. Упркос томе, шеф америчке Националне обавештајне службе Дениел Коутс рекао да се ситуација у земљи погоршава и да талибани настављају да заузимају нове територије.

Извор: govorisrbija.rs

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun