wikipedia.org
Занимљивости

„Ванземаљска“ бактерија пронађена на свемирској станици

На спољним површинама Међународне свемирске станице пронађена је жива бактерија ванземаљског порекла. Руски космонаут Антон Шкаплеров је изјавио да бактерија није била тамо током лансирања станице 1998. године, већ да је вероватно "долетела однекуд из свемира".

Шкаплеров је, за руску агенцију Тас изјавио да су астронаути бактерију пронашли док су узимали узорке са трупа станице.

„Показало се да ти брисеви садрже бактерију, која није ту била током лансирања станице“, рекао је он, додајући да се, бар за сада, чини да она не представља опасност.

Бактерија је тестирана на самој станици, која се налази у Земљиној орбити, и након што је утврђено да није штетна за људе, даља детаљнија проучавања ће бити настављена на Земљи.

Руски астронаут, који ће у децембру отићи у своју трећу мисију на Међународну свемирску станицу, као део Експедиције 54, тврди да свемирска бактерија није опасна за људе.

wikipedia.org

„Раније се догађало да се бактерије са Земље пренесу на Свемирску станицу. Случајно бисмо је унели на таблет рачунару заједно са различитим материјалима које су сместили у станицу како бисмо проучавали понашање материјала у свемиру“, објаснио је Шкаплеров.

Астроанути су открили да бактерије преживљавају и вакуум, након што су послате са Земље.

Научници са Универзитета Колорадо открили су да неке бактеријске ћелије мењају облик у свемиру како би преживеле нападе уобичајених лекова који их успешно уништавају на Земљи.

„Знамо да се бактерије другачије понашају у свемиру. Потребне су веће концентрације антибиотика да би биле убијене“, рекао је главни аутор тог истраживања Луис Зеа.

Током експеримената, спроведена је систематска анализа мењања физичког изгледа бактерије. Научници су проучавали бактерију ешерихију коли. Резултат истраживања је повећао забринутост, не само због астронаута који су често изложени у свемиру, него и због свих становника Земље.

Извор: Independent

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

МАНИЈАК ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ: „Особље се плашило да се сагне поред Била Клинтона“

„Википедија“ позива људе да допуне биографије личности из СФРЈ

Намножили се вукови на Јужном Кучају

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri