Твитер
Политика Србија

Ванредне изборе не треба отписати

Одлука врха напредњака око гласања за републички парламент још није "закуцана". Могући на пролеће ако се појачају притисци око КиМ, Русије и Републике Српске.

Избори у Београду биће одржани 4. или 11. марта, али није сасвим искључено да ће се на пролеће гласати и за Народну скупштину, без обзира на одлуку СНС од суботе – сазнају „Новости“ у врху најјаче странке у држави.

Преминуо најозлоглашенији масовни убица 20. века

Према добро обавештеним изворима, у табору напредњака на столу остаје опција ванредних парламентарних избора, која би могла да се активира, пре свега, услед спољашњих околности и геополитичких игара које се неминовно рефлектују и на нашу државу.

Иако су поједини чланови председништва, попут Зоране Михајловић, Небојше Стефановића и Маје Гојковић били за спајање изјашњавања гласача на престоничком и републичком нивоу, донета је одлука да се води битка само за Стари двор. Претходно је председник странке Александар Вучић поручио на седници ГО да неспајање избора „није у најбољем интересу странке, али да је у најбољем интересу Србије“.

Јасно је да је у овом случају лидер СНС склонио у страну партијски дигитрон који у овом тренутку недвосмислено показује да је његова странка убедљиво најјача (од 53 до 55 одсто подршке) и дао предност државним интересима.

Ипак, управо „државни разлози“ могу Вучића и његове партијске колеге натерати да одмрзну опцију ванредних избора. Ову варијанту никако не треба искључивати, нарочито ако се појачају притисци Запада да поштујемо територијални интегритет лажне државе Косово, раскинемо блиске односе са Русијом и ослабимо аспирације Милорада Додика ка независној Републици Српској.

Уз то, обавештајна офанзива САД и Британије, о којој су „Новости“ недавно писале, може још више да заоштри односе у друштву и међу политичким актерима. Овај агресивни приступ усмерен на учеснике у дијалогу о КиМ (у првом реду САНУ, СПЦ, али и поједине министре) с циљем да се произведе национално нејединство, на компромитовање односа Београда и Бањалуке, раскид веза са Москвом и Пекингом, може додатно да утиче на одлуку СНС и Вучића.

СЛОМИЛА МУ ЈЕ СРЦЕ, А ОН НИЈЕ МОГАО ДА ЈЕ ВИДИ НА САМРТИ: Ево како је настала најтужнија песма Томе Здравковића

Лидер социјалиста Ивица Дачић рекао је јуче да је став СПС увек био да изборе треба одржавати у редовним терминима, како се не би застајало са реализацијом најважнијих државних циљева, па по њему, одлука ГО СНС доприноси политичкој стабилности. СПС је јуче одржао седницу Председништва којом су започете припреме за изборе на локалу, а хоће ли пред бираче у главном граду СПС и ЈС ићи заједно са СНС, разговараће се са напредњацима, као и на седници ГО СПС 10. децембра.

– То је ствар процене где је бољи коначни производ – да ли више добијамо ако идемо заједно или појединачно. Наши односи су такви да више не постоје неки проблеми који су можда постојали, нити бојазан да губимо идентитет. Делимо државне циљеве, али има разлика у нашим програмима – рекао је Дачић.

(ВИДЕО) МИЛИОНИ СУ ПОГЛЕДАЛИ ОВАЈ ШОКАНТНИ СНИМАК: Да не би платио хотелски рачун, искочио кроз прозор собе на 19. спрату!

Потпредседник СНС Небојша Стефановић такође је јуче рекао да постоји жеља да се са СПС направи договор шта је најбоље за Београђане и најавио да ће почетком 2018. бити представљен кандидат СНС за градоначелника и његов тим.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Српска црква и мапа Косовске Митровице у Бин Ладеновом компјутеру

Преминуо најозлоглашенији масовни убица 20. века

Мило опет хоће фотељу

Извор: Новости.рс

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
26°
Sun
27°
Mon