Крива Река, Printscreen
Друштво Србија

УЗНЕМИРУЈУЋА ИСПОВЕСТ РАТОМИРА ИЗ КРИВЕ РЕКЕ „Два дана и две ноћи сам СИСАО МРТВУ МАЈКУ! Неким чудом сам остао жив, прекривен лешевима…

Сведочење о масакру у коме су пекли живе људе, палили читаве породице...

ЦИА ОТКРИЛА КОЛИКО ВРЕДИ КОСОВО! После овога ће свима бити јасно зашто се отимају за српску покрајину!

Два дана и две ноћи сисао сам мртву мајку. Имао сам само шест месеци тог октобра 1942. године. Причала ми је то моја баба, која ме је и нашла међу педесет убијених људи. Неким случајем остао сам жив, прекривен лешевима.

Сачувало ме је тело мртве мајке, сведочење је Ратомира Николића (76), који је преживео погром у Кривој Реци надомак Копаоника.

Николићево сведочење само је једно од многих које је сакупио и недавно објавио публициста Горан Минић из Бруса. На десетине његових саговорника сведочило је о трагедији, која је била део шире операције „Копаоник“, када су фашисти зверски усмртили више од 300 мештана поткопаоничких села.

Ђурић: Великоалбанске криминалце више не занима ни Косово! Сада желе да униште целу Србију!

Звери из СС дивизија „Принц Еуген“, у чијим редовима је било око 1.500 војника, подунавских Немаца, под командом пуковника Фрање Кодра, затим бугарског 36. пешадијског пука са 1.000 војника, предвођених Петром Паневим, и јединице од 300 белогардејаца, одговорне су за масакр у коме су пекли живе људе и палили читаве породице у колибама, ампутирали им руке и ноге, стрељали на ливади.

Најмлађа жртва, беба Вера (Трифуновић) имала је само месец дана. Више од 70 људи фашисти су угурали у минирану Цркву Светог Петра и Павла и затим их дигли у ваздух.

Урадио нешто невероватно! Кардиологу из Ниша додељено велико признање

Док су му убијали два стрица, Драгољуба су покосили меци по ногама, пробило га је 12 куршума али је преживео захваљујући мајци!

Printscreen

Крива Река је процентуално, према броју становника, претрпела најстрашње губитке у Другом светском рату, поред Лидице у Чешкој и Хетиња из СССР и то је био један од мојих мотива да се упустим у сакупљање прича – сведочи за „Новости“ Горан Минић, аутор књиге „Казивања о Кривој Реци копаоничкој“.

(ВИДЕО) МАКРОН И МОХАМЕД БИН САЛМАН НИСУ ПРИМЕТИЛИ ДА ИХ СНИМАЈУ: Бринем… Рекао сам ти… Никад ме не слушаш

– Дубоко сам уверен да смо сви ми остали дужни према тој несрећи, препуштајући лагано ужас у заборав. Уосталом, то говоре и многи моји саговорници, њих око 50, академици, новинари, сељаци, ђаци, у пет казивања.

Минић причу води кроз разговоре, аутентична сећања и фотографије оних који су били деца и данима погрома. О злу су говорили Добрица Ћосић, Мидораг Б. Протић, Мића Поповић, у књизи су и дела аутора који су упамтили трагедију, Јанковића, Новчића, Трифуновића, Лазаревића, Ђурића, а ту су и драгоцене приче мештана који говоре о Кривој Реци данас.

ШОК! ПАЛЕРМО ПРОДАТ ЗА 10 ЕВРА! Сицилијанци крећу у нову епоху

Ни најумнији, међутим, не могу да објасне зло које је покренуло војнике да набадају децу на бајонете. Званично „објашњење“ је било да село мора да испашта због боравка Драгутина Кесеровића са војском.

Wikimedia

ПЉАЧКА НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Отео 850.000 динара

– Људе убијене, и растурене око цркве, Немци су увукли у богомољу, полили бензином, чак и неколицину која је још давала знаке живота. Запалили су их, а затим цркву дигли у ваздух. Пламен од запаљеног бензина и тела високо је куљао – присећа се Љубиша Пршић, који је као дечак од 16 година са још шесторицом мештана умакао стрељачком воду.

Радунка Николић преживела је крваву просидбу 12. октобра, 1942. године. Требало је да се уда за Милована Милинчића, момка из Осредака, одакле су са будућим младожењом пристигли рођаци са поклонима и музиком. Масакр је прекинуо љубав, заувек.

– Наоружани, са псима који су бесно лајали, улетели су у двориште и кућу као кроволочне звери. Пуцали су у нас, у госте, око 40 нас је било. Пала сам међу првима, преко мене је пало неколико страдалих и то ме је сачувало. Била сам тешко рањена. После свега, када је све прошло, нисам могла да спасем руку. Одсекли су је, – испричала је Радунка.

КОД ЛЕКАРА ПО ПОДНЕ, АЛИ СЕ ПЛАЋА! ИЗМЕНЕ ЗАКОНА ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Ево шта се мења!

Помен

Село Крива Река данас броји свега 600 мештана. Живе на око 1.300 метара надморске висине, уздајући се у родну годину. Сваког октобра, скромно се обележава погром предака, код спомен-обележја из 2011. године, испред криворечке цркве старе 400 година.

Хроничари

Први попис жртава сачинио је крушевачки судија Радован Марковић већ 14. октобра 1942. Трагедију је истраживала историчарка Будимка Ковбаско, а тренутно на историјској реконструкцији ради научник Милован Матић. Режисер Горан Ерчевић снимио је 2017. документарни филм „Плач празне колевке“. Горан Минић, писац и песник, награђивани новинар у Брусу и Крушевцу, о Копаонику пише и извештава целог живота. Сматра да му је била дужност да се прикључи вредним хроничарима Криве Реке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Зоран открио шокантне детаље о злочину: Видео сам убицу, штите га моћници!

„ЖИВЕЛИ СУ ВЕЋ ДУГО СВАКО ЗА СЕБЕ“ Комшије пара из Суботице откривају шта је била КАП КОЈА ЈЕ ПРЕЛИЛА ЧАШУ и због које је Драган убио Светлану

(ЕКСКЛУЗИВНИ ВИДЕО) НЕЗАПАМЋЕН ЗЛОЧИН ОПИСАН РЕЧИМА МАЈКЕ! УБИО ЈЕ БЕБУ ПЕСНИЦАМА НА МОЈЕ ОЧИ!

Америчка администрација контактирала Кремљ ради новог састанка Путина и Трампа

КИДНАПОВАН ЈЕ И СТАВЉЕН У ЗАТВОР, ШТРАЈКУЈЕ ГЛАЂУ“ Огласила се супруга Небојше Медојевића и открила у каквом се стању он налази!

ДЕТАЉНА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДЕЦЕМБАР Какво ли нас време тек чека када се сада овако СМРЗАВАМО?

ЛУДАЧКА ИСТИНИТА ПРИЧА БРАЧНОГ ПАРА И ЈЕДНОГ ШВАЛЕРА ИЗ РАКОВИЦЕ! Варала мужа, па са њим ПРОГАЊАЛА ЉУБАВНИКА!

Novosti/Alo

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
10°
13°
Wed
14°
Thu
15°
Fri
18°
Sat