Извор: pixabay.com
Занимљивости

Узбудљиво откриће у Кеопсовој пирамиди

Међународни тим археолога верује да је пронашао локацију тајне собе у Великој пирамиди и то уз помоћ ласерске технологије којом је мапирао 4.500 година старо чудо древног Египта.

Меди Тајуби, председник Института за иновације у очувању наслеђа, покренуо је пројекат скенирања пирамида, заједно са Технолошким факултетом Универзитета у Каиру, који је на основу инфрацрвене термографије утврдио да постоји шупљина у структури. Сада археолози морају да пронађу тачну локацију собе.

,,Сви уређаји које смо поставили потврдили су да постоји шупљина, али још не знамо где је“, рекао је он за АФП. У октобру је група најавила откриће шупљине високе 105 метара у североисточном делу пирамиде. Величина те шупљине одговарала је већ познатим одајама у пирамиди.

Међутим, други археолози који сарађују на пројекту опрезније износе предвиђања. Бивши министар старина и изванредни египтолог Захи Хавас, засад шупљину назива ,,аномалијом“ између блокова камена.

Велика или Кеопсова пирамида названа је по фараону из четврте династије који ју је саградио између 2580. и 2560. пре нове ере. Ова грађевина била је препуна блага, а некадашњи истраживачи уопште нису бринули о њој као о културном добру. Тако је калиф Ал-Мамун још 820. године копао тунеле у њеним зидовима, покушавајући да открије њене тајне, а египтолози из 19. века Ричард Висе и Ђовани Батиста Кавиља нашли су пут до њене унутрашњости уз помоћ динамита.

Сада нове технологије продиру кроз грађевину без икакве потребе за агресивним методама.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Научници откривају шта представља највећу опасност по здравље човека

Македонска министарка одбране снажно посвећена НАТО интеграцијама

САД спремају војну интервенцију на Филипинима (ВИДЕО)

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon