Printscreen
Политика Србија

Усвојене измене Закона о пољопривредном земљишту

Скупштина Србије усвојила је измене и допуне Закона о пољопривредном земљишту, које ће страним држваљанима из земаља ЕУ ограничити куповину земљишта.

За измене закона, које предвиђају услове за промет пољопривредног земљишта у приватној својини, после жучне расправе гласало је 132 посланика, а против је било 13.

Да би странац држваљанин земље ЕУ могао да купи земљу мора да има бар 10 година пребивалиште у Србији, односно у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи земљу, да га обрађује најмање три године, мора да има регистровано пољопривредно газдинство, машине и опрему да би обављао пољопривредну производњу.

Може стећи у својину највише до два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини.

Прецизирано је забрана продаје пољопривредног земљишта држваљанима ЕУ у зони од 10 километара од границе.

Измене закон ступиће на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику“, а почеће да се примењује од 1. септембра.

Тај закон треба да спречи потпуну либерализацију промета пољопривредним земљиштем, што је било предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Наиме, било је предвиђено да 1. септембра почне примена одредби С СП-а које изједначавају права грађана Србије и ЕУ при куповини пољопривредног земљишта.

Како је утврђено, измене закона се не примењују у случају повраћаја имовине која се врши у складу са законима којима се уређује враћање одузете имовине бившим власницима.

Република Србија има право прече куповине пољопривредног земљишта у приватној својини.

Право прече куповине одобрава Влада на предлог Комисије.

Комисију образују заједнички министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија.

Министар надлежан за послове пољопривреде и министар надлежан за послове финансија споразумно прописују услове, рок, начин и поступак права прече куповине.

Друге земље су се избориле у преговорима о придруживању за вишегодишњу забрану продаје земље странцима и након уласка у ЕУ.

Извор: Танјуг/РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Изетбеговић одговорио Земану: Опасне неистине без повода

Србин на глави „истетовирао“ Ким Џонг Уна! (ВИДЕО)

Владимир Ђукановић отерао Јеховине сведоке с Бањичке пијаце

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri