Политика Србија

Усвојен Закон о дуалном образовању

Модел дуалног образовања биће уведен у систем средњег стручног образовања у Србији, кроз теоријску наставу и кроз рад код послодавца, утврђено је Законом о дуалном образовању који је данас усвојила Скупштина Србије, а који ће почети да се примењује почев од школске 2019/2020. Модел дуалног образовања, који подразумева учење кроз рад, примењиваће се за образовне профиле у трајању од три, односно четири године, као део средњег стручног образовања и васпитања.

(ВИДЕО) УЖАС У АРАНЂЕЛОВЦУ: Ђаци из све снаге ударају другарицу и урлају „спусти руке доле“

Посланици су усвојили Закон о дуалном образовању, који, како ресорно министарство саопштава, доноси унапређење дела средњег стручног образовања у погледу стицања квалитета дела компетенција које су усклађене са стандардима савременог техничко-технолошког развоја 21. века.

Новоусвојеним Законом се уређује систем међу заинтересованим странама, са једнинственим циљем да младим људима омогући квалитет знања који се стиче на два места – теоријска знања у школама и практична знања у реалном радном окружењу у компанијама које прате техничко-технолошки развој.

НАЈКРВАВИЈЕ РУКЕ КРАЉЕВИНЕ: Тајанствени ЗАТВОРЕНИК у „Сенкама над Балканом“ заправо је ОВА историјска личност

„На овај начин ученици стичу и вештину управљања знањима. Учење кроз рад не представља за ученике ‘просте мануелне задатке’, већ програмирање, пројектовање и руковођење ‘паметним машинама’, које су део савремених модерних производних процеса у компанијама“, саопштило је Министарство просвете.

Синергија између теоријских и практичних знања омогућена је на недељном нивоу у складу са планом и програмом наставе и учења. За ученике у средњим стручним школама је посебно битно каријерно вођење и саветовање коме се посебно место даје у овом Закону, истиче Министарство.

(ВИДЕО) ГЕЈ УСВОЈИО БЕБУ И УБИО ЈЕ ПОСЛЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ: Девојчицу живу изломио, називао је сотоном, последњи позив открио кошмар!

„Систем контроле над стицањем знања кроз овај закон оснажен је у садејству два система. У процесу учења и евалуације учествују наставник практичне наставе (координатор учења кроз рад) и лиценцирани нинструктор из компаније (са положеним дидактичко-педагошким вештинама) који заједно реализују, прате и процењују ученичко постигнуће“, објашњено је у саопштењу.

Овим Законом ученик није у радном односу већ у процесу стицања дела компетенција које се односе на учење кроз рад а део су прописаног наставног плана и програма. Ученици кроз овај закон стичу компетенције на учењу кроз рад које су неопходне да би након средњег стручног образовања постали стручњаци и да би им било омогућено да стекну знања усклађена са савременим технолошким развојем која могу да сагледају у компанијама.

„Достигнутим квалитетом компетенција који је усклађен са савременим техничко-технолошким развојем, млади постају запошљиви одмах након формалног образовања и на тај начин смањујемо стопу незапослености мадих до 25 година. Такође, дуалним образовањем младима се омогућава и пролазност ка вишим нивоима образовања“, указује се у саопштењу.

Надзор над повереним пословима Привредној комори Србије који се односи на стицање компетенција у компанијама, као и над целокупним Законом врши Министарство.

Подршку дудалном образовању у Србији дали су Немачка, Аустрија, Швајцарска, кластер италијанских компанија „Конфиндустрија“ и Америчка привредна комора.

„Страни инвеститори не желе јефтину радну снагу већ образоване стручњаке које подржавају кроз формални систем образовања и које на овај начин они подржавају како у својим тако и у домаћим компанијама. На овај начин се такође решава проблем недостатка кадрова у компанијама као и заустављање одлива средстава у неформално образовање које је у претходном периоду српску привреду коштало 3,5 милиона евра“, саопштено је након усвајања закона.

Отворена врата компанија показују висок степен друштвене одговорности домаћих и страних компанија, које, поред тога што ученицима омогућавају учење у реалном радном окружењу, омогућавају стипендије свим ученицима који се определе за дуални модел образовања као подршку и мотивацију за процес учења.

„Држава је до сада доста новца улагала у опремање учионица/радионица. С обзиром на то да држава не може да приушти опремање свих учиноца/радионица савременом опремом, реализација дела наставе у реалном радном окружењу омогућиће преусмеравање средстава у неке друге области као што је креирање нових модернизованих профила, истраживања, иновације у настави“, закључено је у саопштењу.

Извор: РТС/Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пронађена гробница Драже Михаиловића?

(ВИДЕО) БРУТАЛНА ТУЧА У НИКШИЋУ! Песнице им нису биле довољне, па су извадили МОТКЕ!

СТАРИЈИ МУШКАРАЦ ПРЕТУЧЕН ДО СМРТИ! Ужас у Новом Саду!

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
24°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri