Извор: spc.rs
Православље Србија

Устоличен нови нишки владика Арсеније

У Нишу је у Саборној цркви устоличен нови нишки владика Арсеније. Литургију и увођење у трон предводили су патријарх српски Иринеј и архијереји Српске православне цркве.

Новоизабрани владика нишки Арсеније Главчић је 46. нишки епископ. Рођен је у Вршцу пре 39 година. Потомак је Јакова Ненадовића, познатог војводе из Првог српског устанка.

Школовао се у Србији, усавршавао руски језик у Москви, а магистрирао је у Солуну, где је сада на докторским студијама. Пре три године изабран је за епископа Топличког, а за нишког владику именован је одлуком Синода у мају ове године.

У наредном периоду водиће нишку епархију, која је једна од најстаријих и обухвата и делове Пирота, Крушевца, Топлице и Лесковца.

Литургији су присуствовали митрополити и епископи Српске православне цркве, генерални секретар у кабинету председника Србије Никола Селаковић и надбискуп Станислав Хочевар.

Извор: spc.rs

Поздравно слово Патријарха

Уводећи Епископа нишког Арсенија у трон Епископа нишких, Његова Светост Патријарх српски Иринеј је у препуном храму, испуњеном верним христољубивим народом са његовим пастирима, подсетио на историју Епархије и њене храмове и манастире, казујући и о епископској служби и њеним високим задацима.

,,Увели смо у трон Епископа нишких младог Епископа, пуног вере и љубави, пре свега према Богу и према Цркви својој и народу којем ће бити пастир и духовни вођа. Молим вас да га примите као духовног пастира и духовног оца, који ће се за вас Богу молити и све вас Господу приводити…“ – казао је Првојерарх наше Цркве.

Патријарх је честититао Епископу нишком Арсенију и  пренео сабраном народу да ће се Владика Арсеније старати о свем свештенству и пастви, будући руковођен једино интересима Цркве и пастве.

Одлуку Светог Архијерејског Сабора о избору владике Арсенија за Епископа нишког прочитао је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

Благодарност Епископа Арсенија

У приступној беседи устоличени Епископ нишки Арсеније је захвалио Патријарху Иринеју и свим Архијерејима наше Цркве на указаном поверењу кад му је у архипастирско старање дао Епархију нишку, затим Епископу рашко-призренском Теодосију за његово администрирање овом Епархијом, као и Архиепископији београдско-карловачкој у којој је службовао као викарни епископ Патријарха Иринеја.

Посебно је Владика нишки захвалио браћи Архијерејима из Грчке Православне Цркве и   Епископу белоградчишком Поликарпу, викару Митрополита видинског (Бугарска Патријаршија).

Устоличени  Епископ нишки г. Арсеније је подсетио на славну историје ове Епархије, још од апостолских времена, и на своје предшественике којих се и данас сећамо.

Између осталог, Епископ Арсеније је истакао да ће се у свом архипастирском раду руководити Светим Писмом и  Светим Предањем и да ће највећа радост за њега као свештенопастира наше Свете Цркве и Епархије нишке бити ,,ако сви будемо окупљени око Господа нашега Исуса Христа“.

Извор: Говори Србија, РТС, СПЦ

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Да ли је дошло време да Србија изађе из зачараног круга евроинтеграција?

ОВАЈ СРБИН ЈЕ ТЕНКОВСКИ АС: Наш потпоручник најбољи командир тенка на такмичењу у Русији!

На Косову време ради за Србе, али им се право на чекање одузима

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
18°
29°
Thu
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun