Извор: helicopters.airbus.com
Uncategorized

Успешан први лет новог хеликоптера који је Војска Србије наручила

,,Ербасов" хеликоптер Х-145М, који је Република Србија наручила, успешно је извео свој први лет са комплетним оружаним системом Х-Форс (HForce), саопштено је из компаније ,,Ербас".

Пробни лет је изведен крајем августа у Донауверту, граду у Баварској.

,,Као први купац хеликоптера Х-145М са оружаним системом Х-Форс, Република Србија је наручила девет хеликоптера Х-145М, укључујући четири опремљена системом Х-Форс“, изјавио је директор програма Х-Форс у ,,Ербасовом“ огранку за хеликоптере, Жан-Лук Андре.

Захваљујући овом модуларном оружаном систему који је дизајнирао ,,Ербас“, хеликоптер Х-145М може да буде опремљен свим врстама навођеног и балистичког оружја, као што су ласерски навођене ракете и митраљези, наводи се у саопштењу ,,Ербаса“ достављеном Танјугу. Ово је иначе важно за очување регионалног баланса војних снага јер амерички хеликоптери ,,Кајова Вориор“ (Kiowa Warrior) које је добила Хрватска имају способност дејства ласерски вођеним ракетама.

Према ранијој најави представника ,,Ербаса“, српска војска и полиција би крајем 2018. године требало да преузму свој први Х-145М.

Извор: helicopters.airbus.com

Уговором је предвиђено да у Србију стигне укупно девет хеликоптера Х-145М, од чега ће шест припасти војсци, а три полицији.

И даље није познато колико ће коштати набавка ових летелица.

Хеликоптер Х-145М представља лаки транспортни и вишенаменски хеликоптер с борбеним могућностима и сматра се једном од најсавременијих летелица у својој класи у свету.

Он, осим двочлане посаде, може да превезе још девет наоружаних војника, а може да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и ватрену подршку њиховом десанту.

С обзиром на то да је реч о вишенаменској платформи, Х-145М може да се користи и за извиђање и борбене задатке. Посебно је користан за надгледање граница у условима мигрантске кризе. У цивилној верзији користи се и за трагање и спасавање.

Извор: Говори Србија, РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Кривокапић: Војску ће водити изузетни младићи и девојке

Немачку уплашило 100.000 непостојећих руских војника

БРИКС-ов ултиматум ММФ-у

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat