Регион

Условна казна због споменика Пуниши Рачићу

Председник Одбора за подизање спомен-обележја Пуниши Рачићу, Милосав Мишко Дукић, постигао је са Основним државним тужилаштвом у Беранама споразум о признању кривице и црногорском порталу "Вијести" рекао да је кажњен са шест месеци затвора, условно на две године.

Вијести наводе да је Дукић „тиме избегао даље кривично гоњење због бесправног подизања овог споменика, које му је извесно претило“.

Фото: РТРС

„Ја сам сву кривицу преузео на себе, иако нас је у Одбору било седам чланова. Не желим да ико други буде кажњен“, рекао је Дукић.

Према његовим речима, једино чуди што је читав поступак био тако експресан.

„Морам рећи да је комуникација са тужилаштвом била коректна. Ипак ме чуди брзина којом је све урађено. За ово дело је у року од три дана све завршено, док се много тежа кривична дела, пљачке и убиства, по тужилаштвима и судовима развлаче годинама“, указао је Дукић.

Вијести подсећају да је „споменик контроверзном посланику Српске радикалне странке у краљевини СХС-а Пуниши Рачићу, који је 1928. године у скупштини убио три посланика Хрватске сељачке странке, подигнут у селу Слатина код Андријевице на Петровдан, 12. јула“.

Наводи се да је „под великим притиском јавности и након протесне ноте коју је црногорским властима упутила званичка Хрватска, спомен-плоча скинута само шест дана касније“.

Дукић, који је био председник Одбора за градњу, иницирао је и скидање плоче, због, како је рекао, опасности да дође до тежих инцидената.

„Од својих суграђана претрпео сам критике због скидања плоче и сада када сам кажњен, осећам да сам скинуо терет и могу да изађем у народ. Преузео сам сву кривицу на себе и то сасвим свесно. Немам више никакав коментар, јер сам споразум о признању кривице потписао добровољно. У противном следио би ми редовно судски поступак и сасвим извесно већа казна, и то не само за мене, већ за све чланове одбора“, закључио је Дукић.

Пточитајте још и:

Додик најављује тужбу против листа „Данас“

ОПРЕЗ: ДРУМСКИ РАЗБОЈНИЦИ ХАРАЈУ АУТОПУТЕМ!

СМЕТА МУ СРПСКА ЗАСТАВА: Сорошев геј активиста хоће да нам мења заставу! (ФОТО)

 

Извор: РТС

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
23°
22°
Tue
22°
Wed
22°
Thu
20°
Fri