Извор: pixabay.com
Uncategorized

Ускоро наплаћивање уласка на Калемегдан?

Могуће је да ће се у некој од наредних година наплаћивати улаз на Горњи град Калемегданске тврђаве, каже за Б92 градска секретарка за културу Ивона Јевтић.

Јевтићева је истакла да би то могло да се догоди у ,,наредном периоду“, односно вероватно за ,,наредних годину или две”.

Осим тога, она је истакла да се у том случају неће наплаћивати улаз на цео Калемегдан, већ само на Горњи град, што ће, како каже, ЈП ,,Калемегданска тврђава” донети већа средства.

Како наводи, о томе је разговарала с директором ЈП ,,Београдска тврђава” Петром Андријашевићем, а одлуку о томе тек треба да донесе Управни одбор ЈП ,,Београдска тврђава“, који чине пет чланова и председник.

,,Одлука још није донета, али постоји логика иза оваквог размишљања. У целом свету се улазак на најпознатије туристичке дестинације неког града наплаћује, а овако бисмо обезбедили већа средства за даљи развој“, рекла је Ивона Јевтић. Она међутим није навела ниједан пример за овакву тврдњу.

Тврђава и парк Калемегдан представљају један од најважнијих симбола Београда, а у Горњем граду налази се више културно-историјских споменика попут Римског бунара, Сахат-куле и Победника.

Београдска тврђава подигнута је почетком 1. века као палисад са земљаним бедемима, да би се током векова развила у римски каструм, византијски кастел и средњовековну утврђену престоницу Српске деспотовине, да би на крају била аустријско и османлијско артиљеријско утврђење.

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Икеа гради још 2 објекта у Србији – шта ће бити са домаћим произвођачима?

Пентагон: ,,Имамо војне опције против Пјонгјанга, шаљемо појачање у Авганистан“

Усташки памфлети у сарајевском насељу Добриња

Оставите коментар