Извор: pixabay.com
Србија

УПОЗОРЕЊЕ РГЗ СРБ: Следи јака СОЛАРНА ОЛУЈА, може оштетити електронику!

Интензивна соларно-геомагнетска олуја која са Сунца стиже до Земље може данас и сутра у Србији довести до поремећаја електро-мреже и дистрибутивних система.

То је објавио Републички геодетски завод (РГЗ) Србије.

Могући су и поремећаји у раду ,,сателитских и комуникационих система, ГПС технологија, радарских система и система за навигацију“, навео је РГЗ.

РГЗ је на свом сајту навео да је најава соларне и геомагнетске буре (олује), односно поремећаја у геопростору планете Земље, мера упозорења.

Додаје се да ,,геоефективност соларне и геомагнетске буре може имати утицаја на промене метеоролошких параметара и на формирање временских прилика“.

,,Биоритмичка, радна и физичка активност метеоропата и хиперсензитивних људи мора бити прилагођена ситуацији, морају се пратити упутства и препоруке медицинских установа…“, додао је РГЗ.

Из Геодетског завода саветују да ,,када знамо какви се геомагнетски дани најављују, онда је лакше припремити тело и душу, да ту узбуркану магнетизацију унесу и пренесу у насе животе“.

Наводи се и да у оквиру Републичког геодетског завода постоји организована Геомагнетска опсерваторија Гроцка на којој се изводе испитивања соларно-геомагетских поремећаја.

На основу међународне сарадње и размене опсерваторијских геомагнетских података у оквиру ИНТЕРМАГНЕТ-а, Светске мреже геомагнетских опсерваторија наша Опсерваторија може дати најаву, односно прогнозу доларне буре и са њом пвоезане јоносферске и геомагнетске буре.

На следећим линковима можете пратити активности геомагнетског поља у свим деловима света:

http://spaceweather.com

http://www.sidc.be/index.php

http://www.sidc.be/products/cactus/

http://www.sidc.be/products/flaremail/

Извор: Б92

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Војска Србије тражи будуће професионалце – ево како да се пријавите

,,Монструм“ снимљен из свемира (ВИДЕО)

Фестивал руских дечјих филмова у Србији

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
11°
18°
Sat
19°
Sun
17°
Mon
11°
Tue