Wikipedia
Друштво Србија

Универзитет у Новом Саду: Захтевају катедру за хрватски

Национални савет тражи увођење студија и лектората на још једном мањинском језику. Министарство: То зависи искључиво од универзитета, који су аутономни.

Дете (2) се отровало лековима у Панчеву: Хитно пребачено у Београд

ПРЕДСТАВНИЦИ Хрвата у Војводини траже увођење катедре за хрватски језик и оснивање лектората за овај језик при Универзитету у Новом Саду. Иако поздрављају помоћ српске владе у одржавању наставе на хрватском језику, која се несметано одвија иако у неким одељењима има мање од десет ђака, и решАвању недостатка уџбеника за основне школе, представници Хрвата у Војводини незадовољни су што не постоји ниједна штампана књига за средње школе на њиховом матерњем језику.

Настава на хрватском језику већ деценију и по одвија се у суботичким школама “Матко Вуковић”, “Иван Милутиновић” и “Свети Сава”, “Матија Губец” у Таванкуту и “Владимир Назор” у Ђурђину и Гимназији “Светозар Марковић” и Политехничкој школи, и похађа је око 400 ђака. Од ове школске године, одељење је отворено и у Бачком Моноштору надомак Сомбора. Осим школа, програме на хрватском језику има и пет вртића, те је на овај начин око хиљаду деце обухваћено наставом и програмима на хрватском језику у Војводини.

(ВИДЕО) НЕВИЂЕНИ ФЕНОМЕН КОД ГАЦКА: Пећина направила језеро које је поделило село!

Поред уџбеника за средње школе, као горуће проблеме Хрвати наводе и то што је број ђака веома мали, испод пет одсто, а потешкоћа има и у ширењу мреже школа.

– Радује ме чињеница да су многе препреке савладане, нарочито што је решен проблем недостајућих уџбеника на хрватском језику за основне школе. Наредни корак су уџбеници за средњу школу и лекторат за хрватски језик на Универзитету у Новом Саду, чиме би се осигурала вертикала за хрватски језик у Војводини – сматра Блаженка Дивјак, министарка образовања Хрватске. У Министарству просвете објашњавају да само од самих универзитета зависи да ли ће за неки мањински језик бити отворена катедра.

УЖАС КОД ПОЖАРЕВЦА: Изрешетао полицајца аутоматском пушком, па пуцао на припаднике САЈ!

– Број ученика нема никакве везе са тим. Универзитети имају висок ниво аутономије и сами одлучују о таквим захтевима – објашњава за “Новости” Анамарија Вичек, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. – Министарство просвете подржава ту идеју и постоје размишљања да ли да то буде на Универзитету у Београду или на Универзитету у Новом Саду. Због локације и већ неколико катедри на мањинским језицима, можда је логичније да то буде у Новом Саду.

Када је реч о уџбеницима за средње школе, наша саговорница објашњава да би то била издања са веома малим тиражима, јер се на хрватском учи у само две или три средње школе. Решење су, додаје, дигитални уџбеници који су предвиђени будућим Законом о уџбеницима. Министар просвете је, додаје, обећао да ће међу првим дигиталним уџбеницима бити управо издања на хрватском за средње школе.

ТРАГЕДИЈА КОД ВРАЊА Посвађали се на слави, па се поубијали

На Универзитету у Новом Саду постоје катедре за словачки, русински, румунски и мађарски језик. На Универзитету у Београду изучавају се мађарски и албански.

БУЊЕВЦИ

УКОЛИКО хрватска национална мањина добије лекторат за хрватски језик, исто то тражиће и Буњевци.

– Немамо ништа против да се отвори лекторат за хрватски, али онда ћемо тражити да се отвори и за буњевачки језик. Па нека свако по својој жељи одабере који ће језик да изучава – каже Сузана Кујунџић Остојић, председница Националног савета Буњеваца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Бошко Обрадовић: Поздрављам Шешељеву одлуку да скине маску опозиције и призна да ради за Вучића!

(ВИДЕО) АСАД ОШТРО ПО УНУТРАШЊИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА: Сви који делују под страним руководством су издајници

(ФОТО) ПОЧЕО САСТАНАК ПУТИНА И ВУЧИЋА! Договара се и испорука система С-300!

СТРАВИЧАН ПЛАН! СРБЕ БОМБАМА ПРИСИЛИТИ ДА ПРИЗНАЈУ КОСОВО: Сарадник Клинтонових би да потпуно разори нашу земљу!

Извор:  Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat