Капетан Мишино здање у коме се налази Ректорат Београдског универзитета, извор: wikipedia.org
Друштво Србија

Универзитет у Београду међу првих 300 на Шангајској листи

На престижној Шангајској листи, која је ноћас објављена, Универзитет у Београду нашао се између 201. и 300. места и тако задржао прошлогодишњу позицију.

Из региона још само Универзитет у Љубљани је у групи од 401. до 500. места, док универзитета из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске и Македоније нема на листи.

Међу првих десет универзитета на Шангајској листи су осам америчких и два британска универзитета.

Најбољи светски универзитет је Харвард, затим Станфорд, Кембриџ, МИТ, Беркли, Принстон, Оксфорд, Колумбија, Калифорнија и Универзитет у Чикагу.

Шангајска листа, коју сваке године објављује универзитет Циао Тонг из Шангаја, једна је од најутицајнијих листа која рангира најбоље универзитете у свету, њих 500.

Кључни критеријуми за рангирање универзитета су број објављених научних радова у међународним часописима, цитираност, број добитника Нобелових награда и Филдсових медаља који су похађали универзитет или на њему раде.

Листа је неформална, али ствар је престижа бити на њој, јер обухвата само два одсто светских универзитета.

Универзитет у Београду се први пут нашао на листи 2012. године, када је сврстан у групу универзитета који заузимају између 401. и 500. места.

Универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу нашли су се на Шангајској листи по областима која је објављена пре нешто више од месец дана. Међутим, нема их на листи најбољих светских универзитета.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Шеф Пентагона: ,,Могућ рат са Северном Корејом ако…“

ДЕГЕНЕРИЗАМ ЛИБЕРАЛНОГ ЗАПАДА: ,,Мама је тата, тата је мама, а дете не зна ког је пола“

ШИПТАРИ МАЛТРЕТИРАЈУ СРПСКЕ МОНАХИЊЕ у Пећкој патријаршији тако што им намерно искључују воду

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
28°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
30°
Fri