Извор: mod.gov.rs
Uncategorized

Унапређење сарадње у области одбране са Казахстаном

Mинистар одбране Александар Вулин састао се јуче у Астани са министром одбране Kaзахстана Сакеном Жасузаковим и секретаром Националног савета за безбедност Казахстана Владимиром Жумакановим са којимa је разговарао о унапређењу сарадње двеју земаља у области одбране.

Вулин и Жасузаков сагласили су се да су општи и политички односи две земље пријатељски и без отворених питања, иницирани успешним посетама на председничком нивоу, те је министар Вулин изнео уверење да ће данашњи састанак, као и целоупна посета делегације Министарства одбране Казахстану, бити прекретница за интензивирање сарадње у сектору одбране.

– Данас смо потписали меморандум о разумевању у области војнотехничке сарадње између Казахстана и Србије и на тај начин и правно дефинисали све оно што смо радили у ових неколико дана. Казахстан је веома заинтересован за модернизацију својих противваздушних система које ми можемо да обезбедимо, заинтересовани су да изађемо на трећа тржишта заједно, заинтересовани су да испитају могућности улагања у нашу одбрамбену индустрију, а посебно су заинтересовани за трансфер технологија и за наша искуства када је у питању одбрамбена индустрија, рекао је Вулин.

Вулин је додао и да је тема разговора била сарадња две војске.

– Ја сам још једном подвукао да ће Србија наставити са својом досадашњом политиком, политиком коју води и врховни командант војске Александар Вучић а то је војна неутралност. Ми ћемо наставити да сарађујемо и са НАТО пактом и са ОДКБ-ом и то је политика коју Казахстан веома добро разуме и поздравља када је Србија у питању. И овде смо добили подршку од стране администрације председника Назарбајева да се наша сарадња настави и да је Казахстан спреман да настави са политиком непризнавања Косова и Метохије и подршке Србији у свим међународним форумима када је у питању Косово и Метохија, истакао је министар Вулин.

– Из ове посете грађани Србије могу да очекују нова улагања, могу да очекујемо да ћемо и ми нешто научити али исто тако да Србија има још једног пријатеља, закључио је министар Вулин на крају посете Казахстану.

Извор: МОД

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Севернокореанци ће пре јести траву него да попусте

Антихришћански испад ,,Лидла“

Каталонија данас о закону о референдуму

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
7°
10°
Wed
10°
Thu
14°
Fri
17°
Sat