mod.gov.rs
Друштво Србија

Унапређење сарадње са Немачком у области одбране

Потписивање новог Споразума о сарадњи у области одбране са Немачком у наредном периоду допринеће унапређењу сарадње у областима од заједничког интереса, што треба да буде заједнички задатак две земље, сагласили су се министар одбране Александар Вулин и амбасадор Немачке Аксел Дитман.

Александар Вулин и Аксел Дитман су на састанку разменили мишљења о миграцијама и ангажовању Бундесвера и Војске Србије у управљању мигрантском кризом, саопштило је Министарство одбране.

На састанку је закључено да је сарадња у области одбране темељна, садржајна, али и пријатељска и да прати укупан тренд развоја односа две земље.

Таква сарадња, нагласио је министар Вулин, значајан је корак ка убрзаном прикључењу Европској унији, што је један од приоритета Владе Србије. На том путу, Србији је посебно важна подршка и разумевање СР Немачке као кључне државе ЕУ.

„Србија је у потпуности посвећена војној неутралности и настоји да равноправно сарађује са свим земљама света посвећеним политици мира, поштовању међународног права, територијалног интегритета и суверенитета држава, противи се свим облицима насиља и гради партнерства и на Истоку и на Западу“, пише поручио е Вулин.

Министар Вулин се захвалио амбасадору Дитману због професионалног ангажовања припадника немачког контингента који се налази у саставу Кфора и истакао њихов допринос безбедности на Косову и Метохији.

Интензивирање посета и састанака на високом нивоу посебно доприноси унапређењу сарадње и у том смислу планира се у наредном периоду сусрет на нивоу министара одбране.

Обострано је поздрављен развој војне сарадње и кроз предстојећи сусрет начелника Генералштаба Војске Србије са генералним инспектором Бундесвера.

На састанку је било речи и о значају сарадње у области школовања и обуке, војне медицине и контроле наоружања. Посебно је истакнута сарадња и заједничко ангажовање српских и немачких тимова у мисији ЕУ у Малију.

Тема разговора била је и сарадња са компанијом „Аирбус Гроуп“, у оквиру које се планира набавка хеликоптера и унапређење способности Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“, наведено је у саопштењу.

Извор: РТС

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ВИДЕО) СРАМНА СТРАНА ЦРНЕ ГОРЕ: Споменик Војводи Мирку, убици српске деце – ЧУВА ОБЕЗБЕЂЕЊЕ!

Српске дипломате од четвртка у Скопљу, Дачић и Димитров у петак у Нишу

Бакир Изетбеговић: Срби и Хрвати у Босни су измишљене нације

РАЗГОВАРАЛИ ВУЧИЋ И ЗАЕВ: Ево шта су се председник Србије и премијер Македоније договорили

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri