Printscreen
Свет

УН: Расте број гладних у свету, сваки десети без оброка

У најновијем извештају Уједињених нација наводи се да расте број гладних у свету, и да је тренутно без хране 815 милиона људи, што је 11 одсто светске популације.

У поређењу са прошлом годином, то је повећање од 38 милиона. Од 815 милиона гладних, њих 98 одсто живи у земљама у развоју. Сваког дана, због глади и неухрањености, умре око 20.000 људи.

На то утичу сукоби широм света, али и климатске промене, наводи РТС.

На основу извештаја који су припремили Светски програм за храну и пољопривреду, Међународни фонд за развој пољопривреде, Уницеф и Светска здравствена организација, изводи се закључак да до 2030. године, глад неће бити искорењена.

„Ове бројке су у директној вези са повећањем сукоба широм света. Осим места где су конфликти, харају поплаве и суше. Несигурност се погоршала, посебно у неким деловима подсахарске Африке, југоисточне Азије и западне Азије“, рекао је Стивен Дижарик, портпарол Уједињених нација.

Највише гладних је у североисточној Нигерији, јужном Судану и Јемену.

Примера ради, у Сомалији деценијама трају сукоби комбиновани са екстремним климатским догађајима. Око 80 одсто становника те земље нема хране, а хуманитарна ситуација је на ивици катастрофе.

У Демократској Републици Конго, седам милиона људи суочава се са глађу због пораста насиља и расељавања, а то је 30 одсто више у односу на 2016. годину.

Због недостатка хране, појављују се и бројне болести. Једна од њих је неухрањеност која угрожава здравље милиона деце широм света.

На другој страни, у свету је довољно хране за све, али се годишње баци 1,3 милијарде тона хране. Само у Америци годишње се баци око 220 милиона тона хране вредне око 50 милијарди долара. Поставља се питање: Зашто свет и Уједињене нације не могу да тоне бачене хране пребаце у подсахарску Африку и друге „гладне“ регионе.

Око 200.000 људи окупило се на Тргу Конкорд у Паризу, на концерту солидарности са најсиромашнијима, на којем су учествовали бројни музичари и представници цивилног друштва.

„Сви заслужујемо да живимо, а не да преживљавамо“, рекла је представница жртава глобалног загревања Хинду Умара из Чада.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Три олује над Атлантиком: „Ирма“ се није ни „охладила“, а стиже још страшнија „Марија“

Погледајте који српски политичар из БиХ се дружи са АЛИЈИНИМ РАТНИМ ЗЛОЧИНЦЕМ! (ФОТО)

Српски туристи кренули на север Кипра, одузети им пасоши

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat
19°
Sun