Блиски исток Свет

УН покушавају да евакуишу хуманитарце из Сане, чекају дозволу

Уједињене нације покушавају да евакуишу најмање 140 хуманитараца из престонице Јемена, усред борби због којих је пресечен пут ка аеродрому, али чекају одобрење од коалиције на челу са Саудијском Арабијом, саопштили су данас хуманитарни званичници УН и других организација.

Други извори, пак, наводе да УН и невладине организације планирају смањење хуманитарног особља у Јемену због тренутне безбедносне ситуације.

Коалициони авиони бомбардовали су положаје Хута у Сани протекле ноћи, наводе становници и локални медији, а циљ напада је пружање подршке присталицама бившег председника Јемена Али Абдулаха Салеха у борби против Хута, групе која се сврстала на страну Ирана, преноси Ројтерс.

Ово је четврти дан најновијег таласа сукоба у којем су убијене десетине људи, саопштио је Црвени крст.

„У Џибутију је спреман авион за 140 чланова међународног особља”, рекао је Ројтерсу званичник УН у Сани, додавши да половина чланова особља потиче из невладиних организација.

Исти, неименовани званичник је навео да се борбе померају у правцу аеродрома и да је ситуација веома напета, те је чак немогуће евакуисати особље.

Особље УН је ограничено на четврт у којем је смештено у Сани откако су у четвртак избили сукоби, напоменуо је званичник светске организације.

Дозволу за слетање на аеродрому у Сани тек треба да изда коалиција на челу са Саудијцима која контролише небо изнад јеменске престонице, која је у рукама Хута, наводе хуманитарни радници.

Други извор УН у Јемену, међутим, каже да се особље УН и НВО не евакуише, већ је планирано смањење броја хуманитарног особља у Сани док се безбедносна ситуација на терену не стабилизује.

То је потврдила и портпаролка Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) у Женеви Елоди Шиндлер, рекавши да МКЦК у тренутној „хаотичној ситуацији разматра смањење свог особља у Јемену на најнеопходније чланове”.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Михајловић: Новим законом новац за треће дете до пунолетства

Због снега отежано одвијање саобраћаја

Криза рађања у Србији се наставља

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
30°
27°
Wed
30°
Thu
31°
Fri
26°
Sat