Printscreen
Свет

Украјински безбедњаци покушали да заврбују новинарку РИА Новости

Служба за безбедност Украјине покушала је да заврбује дописника РИА Новости у Литванији Ирину Високович, која је допутовала у украјински Херсон да би извештавала о судском процесу против руководиоца портала РИА Новости Украјина Кирила Вишинског.

Високовичева је рекла да су јој непознати људи у цивилу пришли 1. јуна на улазу у судску салу, након што је једна од жена коју не познаје почела да је оптужује да ради за Први балтички канал чији је рад у Кијеву забрањен.

ПРЕТИО ПРЕДСЕДНИКУ ВУЧИЋУ, МИНИСТРУ СТЕФАНОВИЋУ И ШЕШЕЉУ: Ухапшен Новопазарац због претњи смрћу високим функционерима! ЕВО ШТА ЈЕ РЕКАО ПОСЛЕ ХАПШЕЊА

„Прво су ме извели на улицу под изговором да ме спасавају од бесних украјинских патриота, сместили су ме у аутомобил, представивши се као сарадници СБУ, и саопштили да идемо на одељење Службе. Након тога су ме довезли у неко административно здање с високом оградом, са обезбеђењем на вратима, увели у некакав кабинет на другом спрату“, испричала је новинарка која има украјинско држављанство и боравишну дозволу у Литванији.

Нико од тројице саговорника није се потпуно представио новинарки. Само је један рекао да се зове Алексеј.

(ВИДЕО) ПОЛИЦАЈЦИ БИЈУ И СНИМАЈУ: Појавио се још бруталнији видео премлаћивања девојке

„Било је много питања о мом раду на Првом балтичком каналу, с којим одавно не сарађујем. На питање за кога извештавам о судском процесу над Вишинским, одговорила сам искрено да радим за РИА Новости. Након тога један од мушкараца је изјавио да су они били спремни да ме пусте, али да њихови надлежни ‘траже крв’ и ‘разрешавање ситуације’, због чега треба да потпишем неке документе“, навела је Ирина.

(ВИДЕО) Кристијана у хали дочекали са Алаху Екбер, овај дигао три прста, а онда је настао општи хаос и туча

На питање да ли је на њу вршен притисак новинарка је одговорила: „Да, али у блажој форми, тихо и мирно су говорили да могу да останем овде, али да ћу, ако искрено кажем оно што их интересује, моћи да идем кући. И шта да испричам? Била сам веома уплашена и нисам схватила због чега… Моје репортаже на Првом балтичком каналу углавном су се тицали друштва, културе, а у Херсон сам допутовала да направим вест о судској седници, што сам им и рекла“, навела је новинарка.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ЈЕЗИВО! ТИНЕЈЏЕР ИЗ ВРБАСА СЛОМИО КОСТИ У КОБНОЈ ИГРИ: Дечак висио на бандери изнад канала, а онда се одиграла СТРАВА…

Након неколико сати неформалног разговора, новинарка је била принуђена да потпише папир о спремности да сарађује са СБУ и да говори о сарадницима РИА Новости.

„Рекли су ми да ће ми псеудоним бити ‘Мила’, да ће ме пустити, а да ће потом ступити у контакт са мном, а да у противном нећу овде дуго остати. Пре него што су ме пустили, приморали су ме да кажем у камеру да немам примедбе према СБУ“, рекла је Високовичева.

ТУГА ДО НЕБА, МЕЛЕНЦИ ЗАВИЈЕНИ У ЦРНО ЗБОГ МАЛОГ МИОДРАГА (13), НЕУТЕШНА МАЈКА ТВРДИ: Моје синове непливаче у воду гурнуо школски друг, па побегао кући МЛАЂИ СИН СЕ СПАСАО

Новинарку су пустили и она се вратила у Литванију, али због привођења које није обављено у складу с протоколом није могла да испуни редакцијски задатак и да пренесе информације о суђењу Вишинском.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

(ФОТО/ВИДЕО) Да ли знате који познати Србин се појавио у „Пријатељима“? Никада нећете погодити!

Правоснажно ослобођен возач аутобуса на линији 77 који је убио двоје младих

Знате ли руски? Необичан конкурс ЦИА са само једним питањем

МИ СМО АПСОЛУТНИ ШАМПИОНИ! Звездан Терзић одушевљен успесима Звезде

Кина оштро одбрусила Бесном Псу

Извор: rs.sputniknews.com

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
23°
Sat
24°
Sun
26°
Mon
25°
Tue