MaxPixel
Економија Србија

УКИНУТА УРЕДБА: Хлеб сад може да кошта колико се хоће

Влада Србије овога пута није продужила Уредбу о обавезној производњи и промету хлеба од брашна "типа 500", која је одређивала максималну цену "социјалне" векне од 46 динара.

Тако је у четвртак престала да важи одлука донета 2010. године, због које је Европска комисија често имала примедбе јер је то било административно регулисање цене неког производа, пише данашња „Политика“.

ДАЧИЋ ПОРУЧИО ЕУ: Убедите Приштину да укине таксе!

Министар трговине Расим Љајић је за лист изјавио да не очекује повећање цене хлеба, јер и данас у продавницама има хлеба који се продаје за 30 или 40 динара по векни.

„Уколико ово произвођачи искористе или дође до било каквих поремећаја на тржишту спремни смо да уредбу вратимо“, истакао је Љајић.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) УЖАС! Нови снимак вршњачког насиља у Суботици: Дечак друга шутирао у лице док говори на мађарском, остали мирно посматају

С престанком важења Уредбе пекари више немају обавезу да праве обавезну количину „социјалног“ хлеба у односу на целокупну производњу хлеба.

Како подсећа „Политика“, удружење „Житоунија“ било је један од иницијатора укидања те мере за коју, како су рекли, више није постојала економска оправданост.

(ФОТО) Сетите се прошлости и не дозволите да се историја понови: Грађани северног дела Косовске Митровице се са протеста обратили међународној заједници

Председник тог удружења Здравко Шајатовић не очекује да може да дође до поремећаја на тржишту јер је у Србији, према подацима Министарства пољопривреде, регистровано 3.000 произвођача хлеба.

Према његовим речима, учешће брашна у производњи белог хлеба је свега 30 одсто, што, како је навео, за пекаре у овом тренутку значи трошак од девет динара, док су остали издаци енергија, адитиви, радна снага, транспорт.

О ПУТИНУ СЕ И ДАЉЕ ПРИЧА Чепурин открио Вучићу због чега је посета Србији „имала душу“

„Конкуренција је велика међу произвођачима. Имамо информације са терена да се векна из индустријских погона, у неким градовима Србије, продаје и за 22 или 27 динара. Јасно је да ту нема зараде. Ако је и има, она је скромна. Пекари то надомешћују кроз цене специјалних врста хлебова и пецива које нису биле под контролом“, рекао је Шајатовић за „Политику“.

Како је додао, још неки од разлога због којих хлеб не би требало да поскупи су довољне количине пшеница и брашна на домаћем тржишту.

(ВИДЕО) ОВО ЈЕ КИНЕСКИ БОМРАДЕР КОЈИ ЈЕ ПРЕСТРАВИО АМЕРЕ: Личи на најјачег америчког ловца, али додали су 1 ствар која ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА!

Шајатовић је рекоа да је пшеница рекордно родила и без обзира на нешто слабији квалитет има је доста и за домаће потреба и за извоз, а иста ситуација је и са брашном.

Он је нагласио да закон о трговини прописује да се привремене мере могу доносити само када постоји озбиљан поремећај на тржишту, што сада није случај.

ПРОЛЕЋНИ ВИКЕНД, ПА ОПЕТ СНЕГ: Од следеће недеље пад температуре за чак 10 степени

Према Уредби о социјалном хлебу, која је последњи пут, пре укидања, објављена у августу прошле године, наведено је да је произвођачка цена хлеба 38,68 динара по векни.

Произвођачи су били у обавези да произведу и ставе у промет најмање 30 одсто белог хлеба у односу на укупну дневну производњу.

ИЗРАЕЛСКИ ПРОФЕСОР ОТКРИО: У Јасеновцу убијено најмање 800.000 Срба и 40.000 Јевреја

Представник „Житоуније“ истакао је за „Политику“ да ниједна од држава у окружењу не ограничава цену хлеба који је, по њиховим информацијама, најјефтинији у Србији и Македонији. У Хрватској је двоструко скупљи, а у Словенији чак четири пута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УХАПШЕН ВОЗАЧ Зорана Бабића због стравичног ланчаног судара код Дољевца!

Федерација БиХ у финансијској блокади

СЕРГЕЈА СВИ НАПУСТИШЕ: Побегли из ПСГ формирају нову странку

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
20°
Sun
21°
Mon
16°
Tue
21°
Wed