Извор: pixabay.com
Занимљивости

Ухваћен радио сигнал из далеке галаксије – да ли потиче од ванземаљаца?

Радио-телескопи које користи пројекат Стивена Хокинга „Брејктру лисн“ ухватили су радио-сигнал из патуљасте галаксије удаљене три милијарде светлосних година од Земље. Астрономи кажу да би могао потицати од црне рупе, неутронске звезде, а спекулише се и да је реч о сигналу ванземљских oдашиљача.

Научници који трагају за сигналима цивилизација из далеког свемира, открили су 15 врло јаких понављајућих радио-импулса.

Извор мистериозног сигнала је непознат.

И док неки стручњаци верују да долазе из црне рупе или ротирајуће неутронске звезде са изузетно јаким магнетним пољем, неколицина дозвољава могућност да потичу са ванземаљске летелице.

Сигнал је „покупљен“ уз помоћ великог радио-телескопа у Грин Бенку у Западној Вирџинији у оквиру 100 милиона вредног пројекта „Брејктру лисн“ (Breakthrough Listen) који је покренуо чувени професор Стивен Хокинг, у сарадњи са руским милијардером Јуријем Милнером, са идејом да се пронађу трагови интелигентног живота у универзуму.

Око два туцета сигнала је до сада откривено. Но, зато што су трајали свега неколико милисекунди, а радио-телескопи покривају мали део неба, само за један од ових сигнала је утврђено да се понавља.

Тај сигнал, познат под ознаком ФРБ 121102, откривен је 2012. године и долази из патуљасте галаксије удаљене око три милијарде светлосних година од наше планете.

Међутим, сада је још 15 импулса ухваћено од истог извора и то на вишој фреквенцији од претходних.

Као и све остало, та разлика је још увек необјашњива.

„Можемо потврдити да је извор поново активан, а висока резолуција података које су прикупили инструменти омогућиће утврђивање карактеристика мистериозног сигнала са прецизношћу већом него икада“, истиче Вишал Гаџар, члан тима „Брејктру лисн“, који је и открио појачану активност истог извора.

Ендру Сијемион, директор Истраживачког центра „Сети“ при калифорнијском Универзитету „Беркли“, као и Хокинговог пројекта, каже: „Без обзира на то да ли овај пробој радио-таласа указује на постојање ванземаљских технологија или не, пројекат ‘Брејктру лисн’ помаже да се помере границе нашег схватања и разумевања свемира.“

Резултати о открићу су објављени на сајту специјализованом за астрономска открића Astronomer’s Telegram.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ГЕОПОЛИТИКА РАКЕТНИХ ПРОБА: Шта за Пјонгјанг значи лансирање ракете преко Јапана?

РХМЗ упозорава: Ноћас могуће невреме, од недеље хладније

Састали се Вучић и Додик – ево шта је договорено

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
17°
19°
Sun
19°
Mon
12°
Tue
10°
Wed