Извор: wikipedia.org
Политика Србија

УДАР НА ВИСОКЕ ДЕЧАНЕ: Српску светињу угрожава албанска магистрала! Хитно пут ка Плаву изместити даље од манастира!

Изградња пута који ће преко Плава повезати Космет и Метохију са Црном Гором, а који се одлуком тзв. косовских власти трасира тик уз манастир Високи Дечани, директно би угрозила опстанак древне задужбине, која ужива статус светске културне баштине. Уколико се оствари наум приштинске администрације и локалне самоуправе, непосредно поред православног храма пролазиће оптерећена магистрала који ће бити главна веза Космета и Црне Горе.

У Епархији рашко-призренској противе се изградњи овог друма и подсећају на то да је зона у околини манастира заштићена и да је због тога 2014. године влада у Приштини решила да се пут ка Плаву измести даље од манастира. Ова одлука недавно је промењена, а локалне власти Дечана у јавности оптужују манастирско братство да “минира” изградњу транзитног пута.

(МАПА) РУМУНИ ШОКИРАЛИ ПЛАНЕТУ: На територији Србије се налазио град старији од Троје, цео свет трага за њим, ево где се налази

– О овој траси више пута је расправљала посебна комисија за имплементацију заштићених зона, у којој су били представници ЕУ, ОЕБС, Министарства културе, Министарства просторног планирања, као и СПЦ. Одлучено је да изградња пута није прихватљива, јер дугорочно угрожава мир и природну средину и потпуно је супротна свим стандардима заштите споменика Унеска – наводе у манастиру Дечани, пишу Новости.

Према тзв. косовском закону о специјалним заштићеним зонама који регулише чување културне баштине, изградња транзитних путева кроз зоне око најважнијих културно-историјских споменика није дозвољена. Доказано је да би оптерећени пут довео до вишеструког повећања саобраћаја, буке и загађења. Дечански монаси подсећају на европску праксу да се прометне саобраћајнице уклањају из непосредне околине важних културно-историјских споменика.

ПУТИНОВ ШАХ МАТ! АМЕРИ И КИЈЕВ ЋЕ ТЕК САД ПОЛУДЕТИ: Русија на КРИМУ пронашла ОГРОМНЕ РЕЗЕРВЕ ГАСА!

– Иницијатива да се ова одлука тзв. владе Косова поништи и да се крене у отворено кршење закона је забрињавајућа и дугорочно угрожава све грађане на овом простору – упозоравају у манастиру Дечани.

– Представници ЕУ и ОЕБС су урадили правне анализе и закључили да би изградња овог пута непосредно поред манастира представљала отворено кршење закона, јер је реч о забрањеној активности.

ОДЛУКУ о измештању пута даље од манастирских зидина, према закључку мешовите комисије, 2014. године “оверио” је и тадашњи тзв. премијер Косова Хашим Тачи, који је са градоначелницима Дечана и Плава свечано отворио радове на првој деоници пута кроз долину Лоћанске Бистрице. О промени ове одлуке и угрожавању културне баштине упозната је и мисија ОЕБС из Приштине, која инсистира на поштовању закона.

ТУМАЧ БИБЛИЈСКИХ ПРОРОЧАНСТАВА УЗНЕМИРИО СВЕТ: Доста је лажи, планета Девет долази, вулкан на Хавајима је само први у низу

У Епархији рашко-призренској напомињу да подржавају градњу пута према Плаву, али ван граница заштићене зоне, у складу с првобитном одлуком косовске владе. Постојећи пут који пролази поред манастира ка дечанској клисури има карактер локалног пута и свакодневно га користе грађани, посебно деца и старије особе током шетње и рекреације.

Невоље око трасе будућег пута ка Црној Гори нису први проблем који задужбина краља Стефана Дечанског има са локалним властима на КиМ. Општина Дечани већ две године одбија да региструје земљу која је потврђена као власништво манастира одлукама Врховног и тзв. Уставног суда Косова.

ПУТИН ГРУПИШЕ ВОЈСКУ: Почиње војни напад на Русију из правца који Москва није предвидела

– Очекујемо да се наша земља упише у катастар и да општина Дечани престане са упорним притисцима који угрожавају безбедносну ситуацију у општини Дечани – напомињу у Епархији рашко-призренској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

УЖАС У БЕОГРАДУ: Мигрант дивљачки напао радницу у Центру за азил

ОД ПОЛИТИКЕ ДО ШОУБИЗНИСА! Барак и Мишел Обама постају продуценти за „Нетфликс“

Путин испричао какав је био ђак

НИЈЕ ОНО ШТО МИСЛИТЕ Овај део тела највише привлачи мушкарце!

ПЕНТАГОН СПРЕМАН НА СВЕ: Предузећемо све да обуздамо Иран!

СКЛОПЉЕН ЗЛОЧИНАЧКИ, АНТИСРПСКИ ПАКТ! Готовина и Љимај припремају напад на север Косова!?

Извор: Курир.рс/Вечерње новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
25°
Thu
28°
Fri
16°
Sat
20°
Sun