pixabay.com
Друштво Србија

У вртићима и школама ускоро детектори за смртоносни гас без боје и мириса, један од најопаснијих узрочника рака плућа!

У школама и вртићима широм Србије до краја године почеће постављање детектора који ће мерити ниво радона, једног од најопаснијих узрочника рака плућа.

(ФОТО) Одмах по слетању у Њујорк Вук Јеремић се ПОПИ*АО ПО СРБИЈИ И ЊЕНОМ НАРОДУ!

Након што су резултати мерења радона по кућама показали да велики број грађана удише овај гас у недозвољеним количинама, држава је кренула у акцију контроле квалитета ваздуха у школским установама. Како се сазнаје, Агенција за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност ускоро ће почети постављање детектора у 2.500 школа и вртића, а након тога и у овим установама широм Србије.

Реч је о гасу без боје и мириса, чија је концентрација на отвореном простору веома ниска. У затвореним просторијама, међутим, радон се може акумулирати у високим концентрацијама и неповољно утицати на здравље. У организам улази респираторним путевима, а дужа изложеност овом гасу опаснија је по здравље.

Прљави милиони: Како Приштина финансира куповање гласова да би ушла у Интерпол?

Има га у камену, нема у дрвету
Радона највише има у земљишту испод или око објекта, и то у тлу које садржи глину и фосфате. Има га и у грађевинским материјалима, неким врстама камена, а највише у граниту. Нема га у дрвету, стаклу, тканинама.

Овај радиоактивни гас пролази кроз темеље кућа и вентилационе отворе, те концентрација зависи од конструкције зграде, квалитета прозора, као и од висине на којој се стан налази. Највише га има у подрумима и становима у приземљу, а најмање у објектима са великим прозорима и отворима. Отворени прозори и вентилација гарантују мање радона.

Тешка несрећа код Суботице: Ауто слетео с пута и ударио у дрво, дечко (18) остао мртав на месту!

Деца истовремено данас све више времена проводе у школама и вртићима. Зато желимо да проверимо присуство радона и квалитет ваздуха који удишу и на крају да саветујемо директоре установа како да отклоне овај опасан гас“, каже извор. Први детектори биће постављени за месец дана, а након шест месеци надлежна агенција ће почети да их сакупља. Уређаји су потпуно безопасни, постављају се углавном на ормане и важно је не померати их. Након шест месеци шаљу се на очитавање у лабораторије у Шведску, а резултати се саопштавају установама. Директор Агенције за јонизујућа зрачења и нуклеарну сигурност Србије Слађан Велинов потврдио је да ће овом акцијом мерење концентрације радона у Србији бити знатно проширено.

ЛАВРОВ: Српска браћа се смело противе притиску

„Пре три године смо мерили ниво радона по домаћинствима. Власницима кућа и станова у којима смо измерили високе концентрације доставили смо потом врло детаљне пројекте и предлоге о начинима да смање ниво радона који удишу. Све то сада ћемо радити и у школама и вртићима, а потом и у другим јавним објектима „, прецизирао је Велинов.

(ВИДЕО) ЛЕГЕНДАРНИ ГЕНЕРАЛ ДЕЛИЋ: 5. ОКТОБРА НАРЕДИО САМ: КО СКОЧИ НА СРПСКИ ТЕНК ДА ГА ЛИКВИДИРАЈУ, Легију смо чекали са шест прага…

Ранија мерења у домаћинствима показала су да радона највише има по објектима у Нишкој Бањи, где су извори овог опасног гаса у земљишту и води, али и да су радону највише изложени људи који живе у старим кућама, најчешће по селима широм Србије. За старе куће дозвољена концентрација радона је до 400 бекерела, а за нове објекте до 200 бекерела по метру кубном.

У Агенцији за јонизујућа зрачења припремили су и нови закон, који ће додатно проширити превентивне мере заштите становништа од штетних зрачења.

(ФОТО, ВИДЕО) ВЕЛИКИ ПОЖАР НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Ватра захватила три спрата солитера, ПОГИНУО СТАНАР

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

НИК ДУЧИЋ: Верујем У ПОМОЋ КФОР-а око ,,војске Косова“!

КО СУ НАЈДОСЛЕДНИЈИ ЗАШТИТНИЦИ ДЕЈТОНА: Русија, српско руководство и Додик

Америка и Украјина се договориле о заједничким акцијама против „Северног тока 2“

ЛЕДЕНА СУБОТА: Зима је стигла, нигде без дебелих јакни!

(ВИДЕО) ПРЕЖИВЕЛИ СУ ПОЖАРЕ, САДА ИХ ЧЕКА НОВА ОПАСНОСТ: Становницима Калифорније прети ТИХА СМРТ

СТРАВИЧНО СВЕДОЧЕЊЕ СЕСТРЕ УБИЈЕНОГ ИНВАЛИДА Љубавник ми је претукао брата, па га је живог запалио у дрвеном кориту! Његове језиве речи памтиће док је жива!

СТЕФАНОВИЋ УПОЗОРАВА! Овог датума Приштина проглашава „војску Косова“

Блиц, Република

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
22°
32°
Sun
25°
Mon
27°
Tue
29°
Wed