srbvoz.rs
Економија Србија

У вагонe уводе стјуардесе

Предузеће "Србија воз" одлучило се за нове услуге како би привукло што већи број путника. За почетак, пиће и грицкалице продаваће се на линијама ка Новом Саду и Бару.

Путници у возовима на линијама ка Новом Саду и Бару могу однедавно да купе пиће или грицкалице током вожње, а послужују их стјуардесе, попут оних у авиону. Ова услуга ће ускоро бити уведена и на релацији од Београда до Вршца. То је само једна од новина коју је предузеће „Србија воз“ увело како би грађанима путовање учинило пријатнијим.

Југослав Јовић, в. д. директора „Србија воза“, каже да је ова услуга уведена у пробном периоду од три месеца, а да ће се 11 одсто прихода слити у касу овог јавног предузећа.

„Србија воз“ је једно од четири предузећа која су основана пре тачно две године поделом „Железница Србије“.

– У првих шест месеци ове године превезено је 2,7 милиоан путника, што је за осам одсто више у односу на план – наводи в. д. директора „Србија воза“. – Нисмо мењали цену карата од 2010, тако треба и да остане. Приходе не бисмо значајно повећали подизањем цена, већ би нам се више исплатило знатно повећање броја путника. То смо постигли на свим линијама на којима је пруга добра и где смо конкурентни осталим превозима.

Јовић каже да су најпопуњенији возови на релацији од Вршца до Београда, који на том делу пруге достижу брзину од 100 километара на час и раздаљину између ова два града прелазе брже од аутобуса.

– На овој релацији остварени су фантастични резултати у редовности, која се до сада кретала од 95 до 97 одсто, што је сан сваке железничке управе и задатак од највећег значаја – истиче Јовић. – Такође, велика попуњеност капацитета је на релацији Београд – Нови Сад, око 70 одсто, са тенденцијом сталног раста.

Јовић каже да се путници још нису навикли на поделу међу железничким фирмама, па се на „Србија воз“ неретко свали гнев корисника који на жељену дестинацију нису стигли на време због квара на прузи.

– Ми смо криви за сваку непријатност која се деси, јер се бавимо превозом и у директном смо контакту с путницима – прича Јовић. – Њих не занима што квар на прузи треба да поправи „Инфраструктура железница Србије“. У протеклих шест месеци смо имали мали број кашњења због квара наших возних средстава. То значи да добро и превентивно одржавамо наша возна средства, а за пругу нисмо надлежни.

Јовић напомиње да је набавком 21 електромоторне и 39 дизелмоторних гарнитура знатно подигнут ниво квалитета превоза, али да он зависи и од стања железничке инфраструктуре.

ВОЖЊУ ЋЕМО ПЛАЋАТИ КАРТИЦАМА

У „Србија возу“ су у претходном периоду појачали контролу особља које наплаћује карте у возовима. Прошле године је код десет кондуктера уочена неправилност у раду и покренути су дисциплински поступци.

– Купили смо мобилне терминале за издавање и контролу возних карата и тренутно се користе у возовима на релацији између Београда и Вршца, а планирамо да их уведемо и на осталим линијама – каже Југослав Јовић. – Нови систем би требало да олакша посао кондуктерима, али и да уведе ред у издавање карата. „Србија воз“ развија и апликацију за наплату возних карата платним картицама путем интернета, е-тикетинг и апликације за продају карата путем мобилних телефона.

КРЕДИТ ЗА КЛИМА-УРЕЂАЈЕ

Нове дизелмоторне гарнитуре „Метровагонмаш“ које су купљене из руског кредита, као и електомоторне гарнитуре „Штадлер“, купљене из кредита ЕБРД, у последњих неколико година су све климатизоване и саобраћају на српским пругама, док у возовима који путнике превозе у међународном саобраћају, од 100 вагона, свега 20 има „хлађење“. Тако испада да се боље возе корисници који краће путују.

– У плану је да узмемо кредит како бисмо модернизовали спаваћа и кушет кола – каже Јовић. – Само климатизација кошта од 150.000 до 200.000 евра по колима, а када се урачуна и ремонт кола, то износи око пола милиона евра.

Извор: Новости

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ХАОС У ВИРЏИНИЈИ: Марш десничара, проглашено ванредно стање (ВИДЕО)

Болнице принуђене да одлажу операције

ДНР: Украјински безбедњаци прете рођацима устаника

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
26°
29°
Tue
31°
Wed
30°
Thu
26°
Fri