ria.ru
ВИДЕО Занимљивости

У ушћу реке заглављен 13м дугачак кит (ФОТО, ВИДЕО)

ХАБАРОВСК, 10. август - У ушћу реке на острву Велики Шантар, у Хабаровском крају, заглавио се гренландски кит дужине 13м, како јављају из националног парка ,,Шантарска острва".

У четвртак ујутру од државног инспектора националног парка ,,Шантарска острва“ стигла је вест да је у току ноћи, у ушће реке која извире из Великог језера на острву Велики Шантар, ушао гренландски кит дужине 13м и тежине 40 тона.

Животиња је толико дугачка и велика да не може ни да се врати, а ни да уђе у језеро. Он овде не може да преживи дуже од три дана. Претпоставља се да је кит бежао од јата китова убица и тако се нашао у ушћу реке.

Руководство ,,Резервата Приамурје“ води преговоре са свим познатим стручњацима за спашавање морских сисара. Док трају консултације, инспектори из националног парка, научници па чак и туристи покушавају да киту укажу помоћ.

 

Из руског Министарства природе рачунају на то да кита врате у мору ноћу, за време плиме. Међутим, мораће да га прате одређено време, док не изађе у веће воде, јер се у мору налазе китови убице од којих је и бежао.

Шантарска острва представљају архипелаг површине 2,5 хиљаде квадратних метара у Охотском мору. Овде станује 240 врста птица, од којих је 30 уписано у Црвену књигу Русије. Овде се размножавају и фоке, а у близини архипелага се редовно могу приметити и гренландски китови.

Извор: Говори Србија

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Погледајте како су новосадски ђаци ,,осветили“ прекречени мурал ,,Косово је Србија“

Десетине мртвих цивила од америчких бомби у Сирији

Србија и Исланд најтолерантнији у Европи, али Холивуд и НВО клевећу Србе

 

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
27°
Tue
29°
Wed
29°
Thu
29°
Fri