Printscreen
Политика Србија

У среду другостепена пресуда Шешељу у Хагу

Жалбено веће Механизма у Хагу објавиће у среду, 11. априла, другостепену одлуку у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, који је првостепеном пресудом ослобођен од свих оптужби хашког тужилаштва.

БАХАТО И ЗА ПРАЗНИК, ХАОС НА БУЛЕВАРУ КОД ЦВЕТКА: Паркирао човек мечку па зауставио 15 трамваја док је са девојком пазарио на пијаци?!

Жалбено веће Механизма у Хагу објавиће у среду, 11. априла, другостепену одлуку у поступку против лидера радикала Војислава Шешеља, који је првостепеном пресудом ослобођен од свих оптужби хашког тужилаштва.

 Шешељ је раније најавио да неће ићи у Хаг на изрицање другостепене одлуке, а одбио је да присуствује жалбеној седници.

БАХАТИ СИН ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ: Зауставио саобраћај на магистрали и пребио возача јер га је претекао

Жалбено веће Механизма, који је наставио рад Хашког трибунала затвореног у новембру прошле године, може првостепену пресуду да потвди, да је преиначи или да наложи ново суђење.

Првостепеном пресудом судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем 31. марта 2016. ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба, као и протеривање Хрвата из Војводине.

ТУЖНА СУДБИНА БЈЕЛОГРЛИЋА: Комшије откривају непознате детаље о његовом животу

На ту пресуду жалило се Хашко тужилаштво, а Шешељ је поднео писани одговор на жалбу.

Већина чланова трочланог већа (судије Анетоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је у марту 2016. да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Судија Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

Тужилаштво у Хагу је за Шешеља тражило казну од 28 година, а у својој жалби је набројало пропусте већине чланова првостепеног већа и предложило Жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди.

БАШ НА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Друштвене мреже брује о ономе што се догодило у Слагалици!

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да првостепену пресуду укине и наложи понављање суђења.

У својој жалби од 100 страна уз додатне анексе, хашко тужилаштво је поред осталог указало да је првостепено веће судије Жан Клод Антоанетија погрешно утврдило чињенично стање јер није закључило да Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премештања.

Такође сматра да је првостепено веће није дало ваљане разлоге за своје закључке, јер није уважило агрументе и доказе тужилаштва.

Са друге стране, лидер СРС је у свом одговору на жалбу тужилаштва, који је написан на 115 страна предложио Жалбеном већу да не усвоји ниједан од жалбених предлога хашког тужилаштва, те да потврди првосепену пресуду којом је 31. марта 2016. године одлобођен свих оптужби.

(ФОТО) Зорана је терориста ОВК изрешетао са 28 метака на Косову. Последње што је изговорио: „Чувајте ми сина“, а онда се помолио Богу

У одговору на жалбу је и да је тај поднесак његово последње одбраћање трибуналу у Хагу, те да он не жели да више на било који начин учествује у поступцима пред њим.

„Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на располагању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао“, наводи се поред осталог Шешељвом одговору на жалбу.

РАДИЦУ МУЖ ОСТАВИО ЈЕР НИЈЕ МОГЛА ДА РАЂА, А ОНА СЕ УДАЛА ЗА ДРУГОГ И РОДИЛА МУ ЧЕТВОРО! Чудо у селу код Крагујевца

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или „пријатеља суда“.

У фебруару 2003. године се добровољно предао Хашком трибуналу, у чијем притвору је био готово 12 година, до новембра 2014.

За то време није тражио укидање притвора нити је гаранције ниједне владе Србије да ће бити доступан трибуналу.

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) УБИСТВО ПРЕД КАМЕРАМА: Возач је направио фаталну грешку УПЕРИО ЈЕ ПИШТОЉ У ПОЛИЦАЈЦА!

Сачекао је да судско веће само одлучи да му укине притвор, а то до тога је дошло пошто му се погоршало здравствено стање у притвору хашког трибунала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Убијен важан командант Исламске државе

ХОРОР! Улетео возилом међу људе и изгазио их, па се убио!

КООПЕРАТИВАН: Заев решен да промени име Македонији по цени да га то кошта политичке каријере

Потврђено: За рад Срба у Русији стиже пензија — у јуну споразум и са Кином

ЂУРИЋ УОЧИ ПОСЕТЕ КиМ: Албански план за ЗСО – БИЛО БИ СМЕШНО ДА НИЈЕ ТУЖНО!

ЈАНКОВИЋ ПОРУЧИО ЂИЛАСУ: Договори се са собом да ли можеш да се договориш са нама!

Извор: Новости

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
15°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun