despotovina.info
Регион

У сребреничком вртићу поново проблеми

Након проблема које су родитељи српске деце која похађају обданиште у Сребреници имали пре само две године када је у овој установи посао добила васпитачица која није имала потребне квалификације и која је на посао долазила у хиџабу, ових дана десио се нови вид дискриминације у овој јавној установи. Наиме, нова директорица обданишта Мирела Хоџић, родитељски састанак којем су присуствовали и родитељи српске националности почела је поздравом „селам“, што је већини присутних родитеља засметало.

 

Родитељи сматрају да овај поздрав није у складу са пословним бонтоном, да је дискриминишући и да му није мјесто у јавним установама.

НАШУ ПРЕДИЗБОРНУ АНКЕТУ МОЖЕТЕ ПОПУНИТИ ОВДЕ

„Ја лично сам се осјећала повређено. Директорица чак није рекла ни „добар дан“. Сматрам да овом поздраву није мјесто у јавним установама и дала сам до знања директорици да тако мислим“, каже Милица Максимовић, једна од мајки која је присуствовала овом састанку.

Она каже да овај поздрав нико није назвао терористичким иако су неки тако тврдили, а да су и неки од родитеља бошњачке дјеце изразили своје незадовољство због оваквог понашања директорице.

„Ја сам директорици рекла да тај поздрав није прикладан и питала сам зашто нас онда не поздрави и са „помаже Бог“ и „хваљен Исус“. И неки од родитеља бошњака су такође упутили директорици замерке због оваквог понашања“, каже Милица Максимовић и додаје да она само сматра да оваквом начину комуникације није место у једној васпитно-образовној установи.

Након интервенције и негодовања неких од родитеља, неки од родитеља бошњачке деце су демонстративно напустили састанак који је касније настављен.

„Ни ја нисам очекивала да ће директорица тако поздравити присутне. И претходна директорица је била Бошњакиња али никада није користила национално-вјерске поздраве у установи и придржавала се пословног бонтона“, рекла је Драгана Милинковић, васпитачица у овом обданишту.

И она тврди да нико од родитеља овај поздрав није означио као терористички и да је наставак састанка протекао у миру и разумевању.

Директорица обданишта Мирела Хоџић није желела до коментарише овај случај али се зато огласио Алија Табаковић, председник Скупштине општине Сребреница. По до сада устаљеном сценарију, за њега овај случај представља вид дискриминације Бошњака у Сребреници.

„У поводу срамног и за мултиетничку средину неразумног понашања појединих родитеља дјеце у обданишту ,,Полетарац” у Сребреници, осуђујем сваки вид покушаја минимизирања постојања другог и другачијег у Сребреници, у овом случају Бошњака. Покушај да се поздрав мира ,,селам“ протјера из Сребренице неће промијенити жељу Бошњака да остану у Сребреници“, стоји у саопштењу које је послао Табаковић.

Да је ситуација у Сребреници, а посебно у дечијем обданишту „Полетарац“, потпуно супротна од оног што тврди Табаковић, најбоље показује чињеница да су производи свињског порекла потпуно „протерани“ из јеловника у овој установи, сва обавештења и документи су искључиво на латиници, као васпитачице у овом обданишту су запошљаване особе са завршеном медресом, а у последње време је приметна и дискриминација на националној основи када је у питању и пријем деце.

Извор: Деспотовина.инфо

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ПАЖЊА: У току је СПЕЦИЈАЛНИ РАТ против српског министарства одбране!

Из аутомобила у покрету ударао полицајце који су одбили мито

СВАЂА, ПЕСНИЧЕЊЕ ПА ПРЕБИЈАЊЕ: Погледајте тучу шиптарских посланика у студију ТВ Клан Косова

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
2°
13°
Thu
15°
Fri
17°
Sat
19°
Sun