Србија

У Србији ускоро најмодернији ауто-пут и већа дозвољена брзина

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да подржава најављену меру МУП-а да се возачима мери средња брзина на ауто-путу. Михајловићева најављује и да ће предложити да се максимална брзина на ауто-путу повећа са 120 на 130 километара на сат, као што је у европским земљама.

,,Свака мера која може да помогне да имамо већу безбедност саобраћаја је добродошла“, навела је Михајловићева одговaрајући на питања новинара на Коридору 10.

 

,,Мислим да је то добро, (најављена мера МУП-а) постоји у неким другим државама, било би и у Србији. Како рече директор ,,Коридора Србије“ – ускоро ћемо имати најмодернији ауто-пут. Можда, такође, треба размишљати и то ће бити једaн од мојих предлога да разговaрамо са свима – да дођемо и на ону европску брзину за ауто-путеве, а то је 130 километара на сат“, нагласила је министарка.

Михајловићева је рекла да Србија може да повећа ту брзину на ауто-путу пошто се много улаже у одржавање.

,,Имамо, заиста, модеран ауто-пут и покренућу то питање“, додала је министарка.

На питање за колико је она својим возилом прешла ауто-пут од Београда до Ниша, Михајловићева је рекла да је вожња трајала укупно три сата и да су возили по пропису.

,,Дошла сам раније у обилазак градилишта, заборавља се да ми само кроз Грделичку клисуру немамо ауто-пут. Возили смо како треба“, додала је Михајловићева.

Србија спремна да гради ауто-пут до Сарајева

Србија је спремна да гради ауто-пут Београд–Сарајево и већ је урађена студија изводљивости, али БиХ мора да се договори о рути на њиховој територији, истиче Михајловићева.

,,Од самог почетка Србија је потпуно спремна да гради ауто-пут ка Сарајеву, када смо имали заједничке седнице владе, то је договорено. Са српске стране постоји чак и студија изводљивости и тачно се зна која ће рута бити, али још није јасна рута кроз БиХ, ту мора да постоји договор унутар БиХ. На тај договор не може да утиче Србија“, рекла је одговарајући на питања новинара.

Каже да БиХ није потписала ни Споразум о транспортној заједници, као и да још није обезбедила сву документацију за пројекат изградње моста Љубовија–Братунац.

Према њеним речима, може да се деси да имамо мост а да не може да се користи, јер БиХ није завршила документацију.

,,Мислим да неке ствари морају да буду изнад политике, а то је бољи живот грађана и повезивање грађана. Мост и пут су добри за свакога, које год националности и вере био“, нагласила је Михајловићева.

Неопходно убрзати радове на Коридору 10

Михајловићева је критиковала извођаче радова на делу Коридора 10 од Српске куће до Левосоја, у близини Бујановца, и затражила да појачају радове како би та деоница била готова у предвиђеном року – до новембра.

Током обиласка радова, заједно са директорима „Коридора“ и „Путева Србије“, Зораном Бабићем и Зораном Дробњаком, министарка је затражила од извођача да повећају број радника и машина.

Реч је о веома важној деоници Коридора 10, дугој 8,06 километара.

,,То је једина деоница Коридора 10 где је главни извођач конзорцијум домаћих компанија: ,,Ратко Митровић“ и ,,Србија ауто-пут“, за много домаћих подизвођача“, истакла је министарка.

Рок за завршетак је новембар, подсетила је Михајловићева и указала да су извођачи отприлике на половини радова.

,,Радови морају да буду интензивнији. Влада је обезбедила новац, дозволе, препројектовање – јер је корито Јужне Мораве било проблематично. Пројекат је био веома стар. Мој утисак је да је ово градилиште мало више нашминкано него што у стварности јесте, зато ћемо интензивирати наше посете, које ће бити ненајављене“, каже Михајловићева.

Поручила је и да радници морају да имају заштитну опрему пошто је примећено да се о томе не води довољно рачуна.

Извор: РТС

 

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЗАВЕТНИЦИ ПОРУЧИЛИ: Предаја није опција, имамо стратегију за очување српског Косова!

Врхунац либералних тековина – одузимање деце традиционалним породицама

УНЕСКО „БРИШЕ“ СТАРИ РАС због дивље градње? (ВИДЕО)

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
21°
20°
Thu
20°
Fri
22°
Sat
25°
Sun