Фото: public
Друштво Србија

У Србији три особе оболеле од грознице Западног Нила

На територији Србије регистрована су три потврђена случаја оболела од грознице Западног Нила, објављено је на сајту Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут".

На основу достављених података и лабораторијских критеријума, у Србији су до 11. августа три особе оболеле од грознице коју убодом преносе заражени комарци, наведено је на сајту „Батута“.

Институт је раније саопштио да су у Србији до 4. августа била потврђена два случаја оболевања од грознице Западног Нила и да је реч била о особама са територије Града Београда, односно општина Нови Београд и Звездара, старије од 60 година, које су хронични болесници и спадају у категорију с повећаним ризиком.

Према подацима Европског центра за контролу болести, до 27. јула ове године регистровано је пет случајева оболевања од грознице Западног Нила у Грчкој и четири случаја у Израелу.

Инфекција вирусом Западног Нила је званично први пут регистрована код људи на територији Србије крајем јула 2012. године и реч је о сезонском обољењу које се преноси убодом зараженог комарца.

Период инкубације траје од два до 14 дана и већина особа (80 до 90 одсто) инфицираних вирусом Западног Нила нема никакве симптоме и знаке болести. Код малог процента заражених особа (10 до 20 одсто) симптоми подсећају на обољење слично грипу, с наглом појавом повишене телесне температуре, главобољом, болом у грлу, леђима, мишићима, зглобовима, умором, благим пролазним осипом и увећаним лимфним жлездама.

Код 0,2 одсто оболелих млађих од 65 година, и код два одсто пацијената старијих од 65 година, може се развити неуроинвазивни облик болести, који захтева болничко лечење.

Симптоми тог облика су главобоља, укочен врат, дезоријентисаност, кома, тремори, конвулзије, слабост мишића и парализа.

Извор: Танјуг

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

ЈЕДВА ПРЕЖИВЕЛИ: После два дана у пећини, пронађени Србин и Малтежанин како ВИСЕ СА ЛИТИЦЕ

Детаљи убиства новорођенчета у Врбасу

Крим: Украјински диверзант покушао да минира далековод (ВИДЕО

 

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
19°
29°
Fri
30°
Sat
29°
Sun
27°
Mon