Друштво Србија

У СРБИЈИ НОВА ОБАВЕЗНА ВАКЦИНА ПРОТИВ ОПАСНЕ БАКТЕРИЈЕ: Даваће се деци у домовима здравља почев од 2. априла!

Обавезна вакцина против пнеумонија почеће да се даје деци у домовима здравља од понедељка, 2. априла.

Након што је неколико пута одлаган почетак имунизације, за две недеље ово цепиво постаће обавезно за сву децу која су рођена у 2018. години.

ЗАХВАЉУЈУЋИ ЊЕМУ СРПСКО ПОДЗЕМЉЕ ЈЕ ПОКОРИЛО НЕМАЧКУ: Тврдио је да је живео пет живота, да је био темплар и масон… ОТКРИВАМО ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ УБИЈЕН ТАПИ!

Како сазнајемо, разлог зашто вакцинација није почела 1. марта, како је раније било најављено, је у тендеру. Наиме, на први тендер, који је био расписан за набавку цепива, нико се од понуђача није ни јавио.

На други тендер, који је такође, расписао Републички фонд за здравствено осигурање, један од понуђача се био жалио, па се чекало да истекне тај период жалбе.

Међутим, сада је све завршено, а како стоји на сајту РФЗО уговор је закључен са Институтом за имунологију и вирусологију „Торлак“, који ће обезбедити 165.000 доза ињекција за обавезну вакцинацију деце по цени од 879.681.000 динара без ПДВ -а. Торлак је конкурисао са иностраним вакцинама, произвођача „Глаксо Смит Клајн“.

НЕДОСТАЈАО САМ ВАМ?! Насмејани Путин освануо на згради Форин офиса у Лондону!

Други понуђач, са којим је РФЗО склопио уговор је Пфајзер. Овај фармацеутска кућа обезбедиће 4.500 доза цепица за децу која су у посебном ризику, по цени од 24.325.200 динара без ПДВ -а.

Оно што стоји у конкурсној документације јесте да оба понуђача, са којима је уговор потписан, морају до 29. марта испоруче 41.250 шрицева за обавезу вакцинацију, односно 2.500 доза за децу оја су у посебном ризику, како би имунизација кренула 2. априла.

Ко ће добијати вакцину

Ова вакцина ће се давати деци од навршеног другог месеца живота. Примају се три дозе са размаком од 4 до 8 недеља, а ревакцинација је у другој години живота. Даваће се паралелно с другим вакцинама, због чега се календар вакцинације неће реметити.

Како су раније објаснили епидемиолози, поред директне користи у спречавању тешких инфекција које проузрокује пнеумокок, ова вакцина ће индиректно штити и баке и деке које су у непосредном контакту са децом, јер ова инфекција може бити кобна и за старије особе.

(ВИДЕО) Српска честитка Путину дуга 60 метара

Како ће се вакцина давати

У зависности од старости детета ова вакцина се прима у различитим дозама. Када се даје са два месеца, цепиво се прима у три дозе у првих шест месеци, са најмањим размаком од месец дана, а затим се након годину дана даје ревакцинација.

Уколико дете прими вакцину први пут после шестог месеца, онда се даје у две дозе док не напуни годину дана, са најмањим размаком од два месеца између доза, а трећа се даје између прве и друге године живота. Ако се први пут дете вакцинише између друге и пете године онда се даје у једној дози.

Иначе, у Србији је још у октобту прошле године требало да буде уведено ово цепиво. Новац је био главни узрок за одлагање преласка ове вакцине из препоручених у обавезне, иако је неспорно да је медицински оправдано да је прими што више деце.

ХОРОР: Мајка ћерку угурала у комору за тесто и ПУСТИЛА ПАРУ!

На то су последњих пет-шест година непрестано указивали чланови Педијатријске секције Српског лекарског друштва, инфектолози и епидемиолози, наглашавајући да је она у свету обавезна готово читаву деценију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Протеране руске дипломате напустиле амбасаду у Лондону

ХИРУРГ СА ИНСТИТУТА ЗА ОНКОЛОГИЈУ ОТКРИВА СВЕ О КАНЦЕРУ ДОЈКЕ: Др Марко Бута говори о томе да ли је рак излечив и има ли истине да шећери хране малигне туморе

Си-Ен-Ен: Српска деца су најпаметнија на свету

Извор: Блиц/Курир

Оставите коментар

Пратите нас на Фејсбуку!

Временска прогноза

Београд
20°
24°
Mon
27°
Tue
25°
Wed
19°
Thu